tiistai 29. tammikuuta 2013

Pianon ihmelapsi

Vaasassa konsertoi huomenna 9-vuotias pianisti Angel Wang soittaen mm. Rachmaninovia. Kiinalais-venäläinen, Los Angelesissa asuva pianon ihmelapsi on voittanut kilpailuja ja konsertoinut orkestereiden solistina nuoresta iästään huolimatta. Jo kolme vuotiaana pianonsoiton aloittanut poika on aikamoinen hämmästys, kun hänet näkee soittopelinsä kimpussa. Eipä voi muuta sanoa kuin että todella taitava nuorimies!

Kuuntelin pojan soittoa You Tubesta. Taitavaa oli. Silti kuunnellessani mietin, kuinka paljon soitossa on pojan omaa halua ja kuinka paljon ympärillä olevien aikuisten. On lapsia, jotka ihan oikeasti palavat harrastukselleen, mutta on myös paljon sellaisia, jotka ovat aikuisten kunnianhimon tuotoksia. Joka tapauksessa, oli motiivi mikä tahansa, tähän tulokseen päästäkseen on harjoiteltava mielettömästi. Mietiskelen vain, mistä siihen käytetty aika on pois. Saako poika leikkiä, puuhailla ikätovereiden kanssa, käydä normaalia koulua, elää pienen lapsen elämää? Ehkä saakin.

Ihmelapsista ei välttämättä tule aikuisina suuria mestareita. Haastattelussa poika sanoi aikovansa pianistiksi. Jos se on hänen aito, oma toiveensa, toivotan menestystä ja kaikkea hyvää. Eipä ole mikään helppo tulevaisuuden suunnitelma: harjoittelua, harjoittelua ja harjoittelua... Se tietää, ken on tosissaan jonkin instrumentin soittoa harrastanut. Toisaalta soittaminen avaa aivan oman maailmansa ja antaa varmasti sellaista, jota millään muulla keinolla ei voi kokea.

Hyvää huomista konserttia, Angel!

Ei kommentteja: