keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Päiväunia

Jostain kumman syystä olen ollut todella väsynyt iltapäivisin. Kahtena edellisenä päivänä kello viiden aikaan on alkanut väsyttää niin, että on ollut pakko kellahtaa vähäksi aikaa sängyn päälle päiväunille. Tunti - puolitoista siinä on vierähtänyt. Eilen illalla olikin sitten vähän hankalaa saadaa yöunista kiinni. On tainnut jäädä lomarytmi päälle tai sitten tämä on sairastetun kuumetaudin jäänteitä.

Hyvin nopeasti jää päikkärikierteeseen, jolloin elimistö alkaa vaatia nokosia tiettyyn kellonaikaan. Tai ainakin minulle saattaa joskus käydä näin. Tänäänkin oli pakko neljän jälkeen ottaa pienet torkut. Sen jälkeen olikin pirteämpi olo.

Nyt pitäisi päästä takaisin normaaliin rytmiin. Jos päivänokosia harrastan, ne pitää ottaa tarpeeksi aikaisin iltapäivällä, etteivät sotke yöunia ja niiden pitää olla lyhyet sellaiset.. Toisaalta päiväunet ovat mielestäni sitä arjen luksusta, mutta ei ole sekään mukavaa, että elimistö vaatimalla vaatii nukkumista. Yritänkin saada takasin rytmin, jolloin arki sujuu ilman päivänokosia ja viikonloppuna sitten voi kellahtaa pitkäkseen koska huvittaa. Saa nähdä, onnistunko!

4 kommenttia:

pappilanmummo kirjoitti...

Pirteitä päiväunia! Kun olin koulussa vielä töissä, niin usein vedin neljän jälkeen lyhyet torkut ja sitten jaksoin lasten kanssa illan ja tehdä valmsitelut/kokeiden korjaukset ym. seuraavalle päivälle. Lapset herättivät minut usein aika pian, koska nukahdin keittiön sohvalle...

Jaana kirjoitti...

Tuo onkin ihan hyvä juttu, mutta minulle käy helposti niin, että päiväunet venähtävät liian pitkiksi, kun ei ole kukaan herättämässä. Pitäisi varmaan laittaa kello soimaan!

Tita kirjoitti...

Meikäläisellä on taas se ongelma, että jos vetäisen päikkärit (vaikka aikaisin iltapäivällä), niin sitten en tasan tarkkaan saa unta illalla. Kadehdin edesmennyttä isääni, joka aina tullessaan kotiin ruokatauolle ensin söi kevyen lounaan ja vetäisi sitten 15 minuutin päikkärit olohuoneen sohvalla. Ja lähti sitten virkeänä takaisin töihin. Päivän varsinainen tuhdimpi ateria syötiin vasta noin kello 17. Kohtaloni on siis asua maassa, jossa siestan vietto on normaalia... onneksi meillä ei töissä sitä vietetä. Puolen tunnin ruokkis on meidän siesta.

Jaana kirjoitti...

Minä saan kyllä unen illalla, vaikka päiväunet nukunkin. Taitaa olla krooninen unenpuute, kun yöunet tuppaa jäädä liian lyhyiksi viikolla.