sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Prahan jouluseimi


Vuonna 2005 vietimme joulun Prahassa. Olimme viisi vuotta aiemmin olleet siellä adventtiaikaan ja ihastuin kovasti kaupungin joulutunnelmaan. Niinpä sitten päätimme olla joulun ensimmäistä kertaa pois Suomesta.

Joulu oli mukava - mutta erilainen. Praha on oikea joulukaupunki kuten monet muutkin Keski-Euroopan kaupungit. Ihanat torit, vanhat rakennukset, koristellut puistot ja erityisesti jouluseimet, joita oli lähes joka kadunkulmassa, toivat todellista joulutunnelmaa. En tarkoita kaupallisen joulun kliseitä, vaan kristillisen joulun sanoma oli esillä ihan eri lailla kaupunkikuvassa kuin meillä Suomessa. Kuvasinkin jouluseimiä ja ihmettelin, miten ne pysyivät koskemattomina viikosta toiseen. Epäilen, että meillä Suomessa aamulla olisi lampaat pitkin katuja ja paimenet ojissa öisen mellastelun seurauksena!

Mieleeni jäi erityisesti jouluaaton retki 1600-luvulla rakennettuun Voittoisan Neitsyt Marian barokkikirkkoon, jossa sijaitsee Jeesus-lasta esittävä vahanukke. Nukella sanotaan olevan parantavia voimia. Kirkon tunnelma oli erikoinen ja sitä esittelevä munkki oli sydämellisen ystävällinen. Söimme läheisessä ravintolassa lounaaksi keittoa, joka oli leipäkuoren sisällä. Nam, miten se oli maukasta! Illalla kävimme vielä syömässä seitsemän ruokalajin jouluillallisen hulppeissa Vlatava-joen rinnemaisemissa ja osallistuimme jouluyön messuun.

Kaikki tämä muistui mieleeni eilistä piparkakkukuvaa etsiessäni, sillä samassa kansiossa oli myös Prahan kuvia. Joulu Prahassa oli ainutlaatuinen, mutta ei tietenkään tuntunut samalta kuin kotijoulu Suomessa - eikä kyllä pitänytkään tuntua!

Ei kommentteja: