perjantai 7. elokuuta 2015

Kilpailuvoittajat


Tänään olin Musiikkijuhlien urkuvartissa kirkossa kuuntelemassa ranskalaisromanttista urkumusiikkia. Oli ihanaa! Meidän kirkkomme uruille se sopii  niin loistavasti ja pidän muutenkin esim. Widorin ja Duboisin sävellyksistä. 

Myöhemmin illansuussa kuulimme ensimmäisen Jean Sibelius -sävellyskilpailun pianoteossarjan kärkisävellykset. Sävellyksiä kilpailuun oli tullut peräti 639, joka on huikea määrä. Voitto meni Fado-Gestalt -sävellykselle, joka espanjalaisen  tekijänsä mukaan pyrkii välittämään henkilökohtaisella tavalla fadon, perinteisen portugalilaisen musiikinlajin, spontaania syvällisyyttä. Toisen palkinnon sai italialainen ja kolmannen taiwanilainen säveltäjä. 

Sävellykset olivat mielenkiintoisia, mutta eivät ainakaan ensikuulemalta minulle avautuneet. Vähän pöllähtäneissä tunnelmissa lähdin konsertista, ja onkin mielenkiintoista lukea myöhemmin arvostelut. Ainakin pianistit Juhani Lagerspetz ja Paavali Jumppanen joutuivat koville vaikeita sävellyksiä tulkitessaan.

Välillä kävin mökillä nauttimassa auringosta ja keräämässä kantarelleja. Niitä on nyt hurjan paljon. Huomenna tiedossa herkkuja ruisleivän kera. 

Ei kommentteja: