torstai 7. maaliskuuta 2013

Vaarallinen muovi

Luin uutisen Espanjassa viime vuonna rantaan ajautuneesta kuolleesta kaskelotista. Kuolinsyy tutkittiin ja nyt on selvillä, että kuoleman aiheutti 17 kg roskaa ja erityisesti muovia, joka tukki eläimen vatsan. Muovi on peräisin merestä.

Eipä ole ainutkertainen tapaus! Monille muillekin merieläimille muovi on koitunut kohtaloksi. Myös nisäkkäiden ja kotieläinten kuten koirien elämä on päättynyt muovin vuoksi. Muistan tuttavani koiran käyneen kuoleman kielissä, kun se nielaisi muovisen, piikikkään papiljotin.

Voi meitä ihmisiä, kuinka paljon pahaa me aiheutamme luonnolle, lemmikeille ja kotieläimille saasteilla. Niin paljon kärsimystä! Muovi on nykypäivänä läsnä lähes kaikessa. Katsonpa tähän koneeni ympärille ja pöydältä löytyy vaikka kuinka paljon muovia sisältäviä tuotteita. Elämä nykypuitteissa ei olisi varmaan edes mahdollista tässä mittakaavassa ilman kyseistä ainetta.

Yksi muovi-inhokki minulla nousee yli muiden: muovikassit. Yritän niitä vältellä ja silti kasseja ja pusseja kertyy. Kävellen ruokakauppaan mennessä käytän aina koria. Autossa minulla on kangaskasseja useampiakin, mutta ongelma on, että ne kulkeutuvat joskus sisälle. Kauppaan mennessä luulee autossa olevan ja sitten kassia ei löydäkään. Näissä tilanteissa turvaudun usein paperisen ostoon. Siitäkin herää tosin ajatus, onko se yhtään ekologisempi vaihtoehto.

Tässä muovikassien välttelemisessä Kari on minua paljon taitavampi. Hänellä on aina kangaskassi kauppaan mennessään. Olisinpa minäkin yhtä periaatteellinen myös käytännössä.

Ei kommentteja: