lauantai 30. maaliskuuta 2013

Lankalauantai


"Suuren kevätjuhlan pimeänä yönä, jolloin vanhat trullit kähmivät navetoissa
ja lentää kahnustivat pirujen kanssa pitkin pitäjiä,
leimahti pitkin lakeutta kymmeniä pääsiäisvalakioota.
Ne loimottivat ja lepattivat öisellä hangella kuin kaameat noitavalkeat, 
väsähtivät välillä, tohahtivat taas uudelleen
 ja lennättivät tulisia kieliä ja kipunoita pimeään korkeuteensa."

(Samuli Paulaharju)


Poltimme tänään pääsiäisvalkeita Karin vanhempien luona, vaikka meillä ei olekaan mitään sukujuuria Pohjanmaalle. Kuusia oli kaadettu ja oksat odottivat polttamista. Minä kävin ensin hiihtämässä mökillä ja ihanaa olikin. Sukset luistivat kuin itsestään!

Pääsiäiskokolle tullessani Kari kyseli, oliko ollut mukavaa. Hän oli heittänyt takin pois ja oli college-pusero päällään, jonka alla oli kauluksellinen flanellipaita. Hän oli käännellyt ja väännellyt oksia kokkoon ja sekunnin tuhannesosan ajattelin, että hänellä on savuava keppi kädessään. Samalla kuitenkin hoksasin, että ei: Hänen kauluksensa oli TULESSA! Se kyti punaisena ja savua tuprusi niskan puolelle. Huusin hädissäni, että sinä palat ja hyökkäsin käsineilläni sammuttamaan savuavaa kaulusta. Kari ei ehtinyt sanoa sanaakaan!

Sain tulen sammumaan. Kaulus oli palanut päällimmäisestä puserosta ja alimmaisestakin mustunut. Tuli ei ollut kuitenkaan ehtinyt polttaa ihoa, onneksi. Kun kauhean hässäkän jälkeen mies oli kunnossa, aloimme nauraa ihan hillittömästi. Toinen ei huomaa, vaikka on kaulus tulessa!

Onni onnettomuudessa, ettei ollut herkästi syttyvää materiaalia. Olisi voinut lankalauantai päättyä todella surkeasti! 

2 kommenttia:

Maisakaisa kirjoitti...

Onneksi huomasit ajoissa! Tästä tullee teille muisto, joka palaa mieleen joka lankalauantai: ei lenteleviä trulleja vaan liekehtivä kaulus.

Toivottavasti loppupääsiäinen on turvallinen ja iloinen. Tässä jo vähän förskottia pari tuntia etuajassa: Kristus nousi kuolleista!

Jaana kirjoitti...

Hyvää pääsiäistä myös sinulle!
Toivottavasti se yksi "ei-toivottu" lintulaudan ruokavieras pysyy poissa - lopullisesti!