keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Kevätpäiväntasaus


Tänään on yö ja päivä kaikkialla maapallolla suurin piirtein yhtä pitkät eli 12 tuntia. Kevätpäiväntasauksen aika kalenterissa vaihtelee vain vähän: Se on nykyisin aina 19.3.-21.3. välisenä aikana.

Auringon keskipiste siirtyy eteläiseltä tähtitaivaalta pohjoiselle ja samalla pohjoinen pallonpuolisko on kääntyneenä kohti Aurinkoa - ja meitä täällä Pohjolassa aletaan helliä valolla ja lämmöllä! Jo on aikakin.

En millään enää jaksaisi tätä talvea. Kireät pakkaset öisin ja hyytävä viima päivällä eivät edistä kevään tuloa. Laitankin toivoni siihen, että kun lämpeneminen alkaa, kevät tulee rysäyksellä. Onneksi on sentään ollut aurinkoista.

Helmikuu oli leuto. Vanhan kansan sanonnat taitavat pitää paikkansa: "Maaliskuu maksaa helmikuun heleät päivät." tai "Jonka helmikuu säästää, sen maaliskuu päästää."

4 kommenttia:

pappilanmummo kirjoitti...

Tasauspäivä tänään eli SLS on lanseerannut tuon kaksi kertaa vuodessa kampanjalleen kehitysmaiden heikko-osaisten puolesta. Eri vuosina eri kohteissa erityyppisiä asioita -nyt Kambodza ym. esillä

Tita kirjoitti...

Toivottavasti kevät alkaa tulla kohisten. Viime vuosina siellä vaan on ollut lunta niin paljon, että sulaminen kestää jo ihan etelärannikollakin kauan. Täällä kevät alkoi virallisesti tänään kello 12.02 paikallista aikaa. Niin, ja se että täällä ei olisi vuodenaikojen eroa - ei pidä paikkaansa. Kyllä sen huomaa, vaikka sitä lunta ei ole ja aina on ikivihreitä kasveja. Meillä on onneksi satanut nyt talvella melko runsaasti, vaikka välillä oli ihan kuivia jaksojakin. Suurin osa ihmisistä tosin ei pidä sateesta, mutta se kuuluu täällä talveen. Toivutaan paahtavasta kesästä...ja turisteista!

Jaana kirjoitti...

Pappilanmummo:
Ilahduin, kun huomasin, että esim. Wikipedia tuntee SLS:n tasauspäivän ja esittelee sen kevätpäiväntasauksien yhteydessä. Kiva juttu!

Tita:
Oletko kevään ja kesän siellä vai tuletko jossain vaiheessa Suomeen?

Tita kirjoitti...

Heips!
Tulen pikavisiitille Suomeen Juhannuksena ja taas takaisin töihin. Ei ole lomaa enemmän käyttää juuri silloin. Sitä se on tämä "työläisen" elämä. Täällä viikon lomaan menee 7 lomapäivää eli ma-su.