torstai 22. lokakuuta 2015

Sähkötupakan vaarat


Katselin illalla ajankohtaisohjelman Talk, jossa keskusteltiin täyskiellosta tupakoinnille. Pontimena oli suunniteltu lakimuutos, joka kieltäisi tupakan myynnin vuoden 2000 jälkeen syntyneille.

Tupakoinnin asiantuntijalääkäri Kristiina Patja kertoi hyvin vakuuttavasti, kuinka villiä sähkötupakan myynti Suomessa on. Kuka tahansa voi ostaa nikotiinittomia sähkötupakoita ja makuaineita eikä näihin tuotteisiin tarvita edes ainesosaluetteloita. Kukaan ei varmuudella tiedä, mitä ja kuinka paljon haitallisia aineita ne sisältävät. Se kuitenkin tiedetään, että ne sisältävät mm. syöpää aiheuttavia aineita ja metallihiukkasia. Nikotiinia sisältäviä nesteitä ei saa myydä Suomessa, mutta verkkomyynti rehottaa.

Jo yksi tai kaksi tupakkaa viikossa saattaa aiheuttaa lapsille nikotiiniriipuvuuden. Monet nuoret luulevat, että sähkötupakka ilman nikotiinia on turvallista. Myös ohjelmassa esiintynyt sähkötupakan polttaja kehui tuotetta estottomasti ja yritti myös briljeerata tutkimuksilla, jotka kertovat tuotteen lähes vaarattomaksi. Todellisuudessa kunnon tutkimuksia asiasta ei juurikaan ole - huuhaatutkimuksia sitäkin enemmän.

Jokainen aikuinen saa mielestäni tuhota elimistöään niin paljon kuin haluaa, mutta lapsia on suojeltava. Tiukat lait eivät tietenkään lopeta tupakointia, mutta hankaloittavat saatavuutta, jolloin osa lapsista ja nuorista ei tupakointia missään muodossa aloita.

Tupakoinnin rajoittaminen ei tietenkään sovi tupakoitsijoille tai tupakkakauppiaille, jotka toisella suupielellä ovat nuorten tupakointia vastaan, mutta toisaalta henkeen ja vereen vastustavat tupakointia rajoittavia lakeja. Surullista kuunneltavaa oli ohjelmassa kahden tupakointia puoltavien henkilöiden mielipiteet.

Kyllä meidän aikuisten pitää hankaloittaa nuorten tupakointia ja edistää kaikkia siihen tähtääviä keinoja omista mielipiteistämme huolimatta. Kristiina Patjan kommentit aiheesta olivat äärimmäisen hyviä. Toivoa sopii, että tupakoinnin vastainen työ hitaasti mutta varmasti kantaa jatkossakin hedelmää sekä suojelee nuoria ja lapsia epäterveellisiltä, jopa elämää tuhoavilta tavoilta.

3 kommenttia:

Tita kirjoitti...

Sähkösavukkeet haisee. Ja niistä erittyy ilmaan myrkkyjä. Mun vanhemmat tupakoi (ota huomioon ikä ja Suomen Armeijan tyrkytys jatkosodan aikana), mutta itse kielsin autossa röökaamisen ollessani vissin 5 v. Sanoin vain, että mulle tulee huono olo, kun poltatte (eli mua oksettaa). Meni heti perille. Autossa ei enää tupakoitu. Mua ei sauhuttelu kiinnostanut, koska se haisi jo niin pahalle. Joskus parikymppisenä sauhuttelin 2 tupakkaa, mutta koska ne maistui edelleen yhtä pahalle kuin haisi, niin päätin pitäytyä siitä erossa. Minulla on uudenvuoden lupaus, joka on pitänyt jo montakymmentävuotta: en aloita röökaamista enkä lopeta viinien nauttimista. Paheiden summa on vakio.

Jaana kirjoitti...

Minä olen 27-v. polttanut sen ensimmäisen ja ainoan tupakan. Piti tietää, millaista se on, kun seuraavana päivänä pidin oppilaille tupakkavalistustunnin! Ei kyllä kiinnosta tupakointi yhtään...

pappilanmummo kirjoitti...

Eikä minuakaan. En ole enkä aiokaan...