torstai 26. maaliskuuta 2015

Sininen valo

Uh! Ihan alkoi ahdistaa äskeinen googlailu. Etsin tietoa sinisen valon vaikutuksista elimistöön. Tätä valoahan saamme älypuhelimista, tietokoneista ja tableteista. Tutkijoiden tähänastiset tulokset ovat aika merkittäviä.

Sininen valo vähentää melatoniinin eritystä, joten illalla tietokoneen ääressä tapahtunut oleilu vaikeuttaa nukahtamista. Tämä on kokeilla todistettu. Lapset ja nuoret saattavat roikkua netissä eri laitteilla vielä sängystä käsinkin, joten ei ole ihme, jos lampaita lasketaan.

Eniten minua mietitytti tieto sinisen valon silmänpohjaa rappeuttavasta vaikutuksesta. Tästä on saatu näyttöä, mutta lisätutkimuksia tarvitaan. Tiedeartikkeleissa puhuttiin 12 tunnin alitistuksesta vuorokaudessa, jota en ihan ymmärtänyt. Sain käsityksen, että näin pitkä yhtämittainen sinisen valon katselu turmelee silmän soluja.

Monessa työssä istutaan lähes koko työaika näyttöä tuijotellen. Minun ikäiset ihmiset ovat altistuneet näytöille vasta myöhempään aikuisena, mutta nykynuoret ihan lapsuudesta asti. Vähän pelonsekaisia ajatuksia alkoi päässä risteillä tiededokumenttien lukemisen jälkeen. Toisaalta... Melkein kaikkihan maailmassa riskin sisältää: ruoan lisäaineet, kosmetiikan ja hiusvärien myrkyt, katupöly, jopa mökkisaunan savut. Kaikkea ei voi pelätä tai vältellä, sillä silloinhan lakkaa elämästä. Ehkä se kohtuus kaikessa pätee näissäkin asioissa...

3 kommenttia:

pappilanmummo kirjoitti...

Pelko pois ainakin omalata kohdaltasi. Et kerkiä niin paljon olemaan netissä/kännykällä kuin tuo puolivuorokautinen. Toki iltamyöhällä ihan mitä tahansa touhuaminen muualla kuin sängyssä silmät kiinni ajatukset pitää jonkun aikaa harhailemassa vielä.

Maisakaisa kirjoitti...

Elämä kaiken kaikkiaan on aika riskaabelia: katupöly, pienhiukkaset, sodat, ilmastonmuutos, lisäaineet... mad, sad or bad -pilotit, terroristit ja rattijuopot... Sitä pystyy aika harvoihin asioihin itse oikeastaan vaikuttamaan. Parasta elää iloisena ja tyytyväisenä kaikki ne päivät, jotka saa elettäväkseen. Elämälle kiitos, sain siltä paljon... :-)

Jaana kirjoitti...

Tuntuu, että kaikki on nykyään vaarallista - istuminenkin!