sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Rakas läppäri


Puolitoista viikkoa sitten kannettavani kieltäytyi käynnistymästä. Ajattelin heti, että grande katastrofe oli iskenyt. Läppärini on jo elinkaarensa loppupuolella, mutta en vain millään viitsisi uutta hankkia ihan vielä. Se toimii muuten melko hyvin, paitsi käynnistyminen on tosi hidasta verrattuna uudehkoon työkannettavaan, joka on salamana käyttövalmiina. 

On älykännykkää, iPadia ja tietokonetta, joihin kaikkiin pätee sama ilmiö: Käyttöikä ei ole kovin monta vuotta. Tuntuu, että koko ajan olet ostamassa jotain vehjettä, sillä tällä alalla laitteet, ohjelmat sekä sovellukset vanhenevat hurjan nopeasti. 

Vanha, rakas läppärini herätettiin henkiin! Todellisuudessa vika oli pieni, sillä muistikammoissa oli jokin kosketushäiriö. Korjaaminenkin maksoi vain kolmekymppiä. Olin iloinen ja korjaushinnasta ihan ihmeissäni! Kuvittelin, että pelkän kynnyksen yli tuominenkin maksaa jo saman, puhumattakaan korjaamisesta.

Vaikka kännykällä ja iPadillä on kiva tehdä monenlaista, tietokone kunnon näytöllä ja näppäimistöllä on ihan ehdoton tiettyihin asioihin, kuten esim. valokuvien käsittelyyn. Kyllä kaipasin jo tätä konetta ja olen niiiiiin iloinen, kun se nyt on taas käytössä. 

Luopumisprosessiin pitää kyllä ryhtyä, sillä tämä läppäri voi tietenkin hajota koska vain. Varmuuskopioin eilen loput tiedostot, joille en ollut sitä vielä tehnyt. Hajotkoon kone rauhassa sitten, kun on sen aika - mutta ei vielä huomenna eikä ensi viikolla eikä ... No, tapahtuu milloin tapahtuu! Pitää vain muistaa aina tasaisin väliajoin varmuuskopiot.

4 kommenttia:

pappilanmummo kirjoitti...

Minullehan kävi edellisen tietokoneen kanssa hassusti: ei enää käynnistynyt. oli jo jonkun aikaa varoitetellut akustakin ja muutenkin, mutten uskonut ja osa kuvistakin ja tärkeistä teksteistä jäi varmuuskopioimatta. Lämpimästi suosittelen usein tehtävää varmuuskopiointia tikulle tai ulkoiselle kovalevylle!

Jaana kirjoitti...

Ulkoinen kovalevy on minulla käytössä ja sinne aina muistaessani tiedostoja kopioin. Tosi tärkeää! Varsinkin valokuvat harmittavat, jos niitä paljon ja pitkältä aikaväliltä katoaa.

Nyt oli parituhatta ;=) kuvaa varmuuskopioimatta, jotka eilen siirsin turvaan.

Tosin voi se ulkoinenkin levy hajota ja tikut varsinkin. Pilvipalvelut ovat varmoja (ovatko?), mutta sinne en kaikkia tiedostoja suostu siirtämään.

Amir Näveri kirjoitti...

Täälläkin otetaan varmuuskopio ulkoiselle levylle 2vko välein. Ex läppärit hajosivat seuraavasti; eka 3 vuotta ja meni kiintolevy oli halpa läppäri joten ostettiin kalliimpi (900e) kiintolevy meni reilun vuoden kuluttua ja sen korvasi takuu hieman tämän jälkeen möimme tämän koneen ja ostimme edullisen läppärin joka on nyt pelittänyt 2 vuotta moitteettomasti. Töihin sain huippuluokan HP:n josta meni kiintolevy 7kk kohdalla ja oli ollut telakassa kiinni lähes koko ajan. Kovaa tahtia ovat tuhoutuneet.

Jaana kirjoitti...

Aika nopea on ollut vaihtotahtisi. Minulla on menossa toinen oma läppäri ja sitä ennen oli muutama pöytäkone.

Pöytäkoneita en enää huoli tänne kotiin. Tämä nykyinen läppärini (HP) oli myös hinnakkaampi ja tyytyväinen olen ollut. Työsellainen on edullisia läppäreitä ja hyvin sekä luotettavasti sekin on toiminut, tulee keväällä vuoden vanhaksi.