tiistai 9. huhtikuuta 2013

Talvivaara ja talvivaara

BUUUUUUU!
Talvivaara vuoti taas! Kipsisakka-altaan kakkoslohko valutti puoli miljoonaa kuutiota vettä turva-altaisiin ja patoihin. Tämä vesimäärä vie tilaa hankien sulamisvesiltä ja vedenpaisumus voi olla taas edessä.

Kaivosyhtiö teki ilmoituksen lain mukaisesti Ely-keskukselle, joka yrittää nyt parhaansa mukaan kuumeisesti miettiä, miten reagoi. Toistaiseksi antaa luvan juoksuttaa, sillä Talvivaaran mukaan on kyseessä "perusteltu hätätilanne". Taas... jälleen kerran... aina yhä uudelleen... Kuinka kauan luonto kestää tätä?

Jo on kumma, ettei yhtä kaivosyhtiötä saada aisoihin! Luonto saastuu ja on jo saastunut, lähellä asuva väestö menettää hermonsa tai on sen jo tehnyt. Aina vain uusia katastrofeja toinen toisensa jälkeen. Minun mielestäni pitäisi sulkea koko kaivos!

JIHUU!
Viikonloppuna lämpenee ja ensi viikko on jo todellista kevättä yöpakkasten hellittäessä ja päivälämpötilojen noustessa selvästi. Kyllä sitä on jo odotettukin!  Alkaa olla talvivaara ohi.

(Aamulehden pilapiirros 9.4. J. Sihto: "Taas Talvivaara!" "Juu, ei tunnu kevät tulevan, ei sitten millään...")

2 kommenttia:

Amir Näveri kirjoitti...

Täysin sulkemisen puolella ollaan täälläkin. Kainuun ely keskus ei uskalla sanoa ei, pelätään työpaikkojen puolesta, pelätään että yksikään kaivosyhtiö ei jatkossa uskalla tulla Kainuuseen jne. Tuollaisi kaivosyhtiöitä ei kaivata koko suomeen - tulee mieleen vanhat Neuvostoliittolaiset ja Kiinalaiset kaivokset, onko Suomi todellakin vajonnut näin alas? :(

Jaana kirjoitti...

Niinpä! Työpaikkojen puolesta pelätään ja tavallaan ymmärrän sen. Mutta luonnon saastuminen on kyllä mielestäni kovempi juttu kuin työpaikkojen menetys.