tiistai 1. joulukuuta 2015

Lintujen joulu


Olin illalla Jorma Hynnisen ja Kalevi Kiviniemen joulukonsertissa. Räntää satoi taivaalta, mutta päätin silti kokouksen jälkeen lähteä naapurikaupunkiin nauttimaan musiikista joulukuun alun kunniaksi.

Kirkossa oli paljon väkeä kuten arvata saattoi. Nimekkäät taiteilijat kiinnostavat ihmisiä ja joulunajan konsertit varsinkin. Ohjelma sisälsi tuttuja joululauluja mutta myös oudompia, kuten Kimmo Hakolan sekä Michel Corretten Lintujen joulun ja Thomas Ryderin Joulun fantasian uruille.

Kiviniemen käsissä Lintujen joulu oli ihan hauska tuttavuus, josta paljon pidin. Kuului niin talitiaiset kuin muutkin tutut visertäjät urkujen kätköissä jouluaan viettämässä. Joulun fantasian osassa Myrsky urkuri sai päästellä sydämensä kyllyydestä.

Hynnisen ääni on nautittavaa kuultavaa, vaikka ikää onkin jo 74 vuotta. Hänen baritoninsa soi edelleen kauniisti, vaikka oopperaura päättyikin jo v. 2013. Silti suurikin taiteilija voi joskus langeta loveen. En tiedä, mitä tapahtui tutussa Siukosen kappaleessa Joulun odotuksessa, mutta alun hiljaisessa tunnelmassa laulaja ja säestäjä olivät lähes eri sävellajissa. Taisi mennä laulu reilusti ylävireiseksi. Tilanne korjaantui nopeasti ja lopun samassa kertauskohdassa ei enää ollut mitään puhtausongelmia.

Konsertin päätteeksi laulettiin Maa on niin kaunis yleisön kanssa yhdessä. Kiviniemi säesti omintakeisesti - sointukulku oli totutusta poikkeava. Lopuksi hän jatkoi vielä loppusoiton yksin uruilla. Itse en siitä laisinkaan pitänyt. Olisi ollut tyylikkäämpi lopettaa vain yksinkertaisesti laulun viimeiseen säkeistöön. Nyt meni mielestäni jotenkin överiksi! Mutta ehkä joku piti kovastikin. Makuja on niin monia. Tuttuja joululauluja Kiviniemi kuitenkin säesti hivelevän kauniisti, ja yhdessä Hynnisen baritonin kanssa näistä lauluista muodostui upea kokonaisuus.

Kaiken kaikkiaan konsertti oli ihan mukava. Räntäsateessa ajelin hiljakseen kotiin Sibelius-viulukilpailua radiosta kuunnellen. Siellä onkin taas huiman korkea taso! 

3 kommenttia:

pappilanmummo kirjoitti...

Kalevi Kiviniemi oli työseurakuntani urkurina ennen vapaaksi taiteilijaksi ryhtymistään. Kyllä hän jo silloin oli varsinainen virtuoosi ja ...

Kirsi Kiviharju kirjoitti...

Tervehdys, Jaana,

Kirjoituksesi Jorma Hynnisen ja Kalevi Kiviniemen joulukonsertista osui Kiviniemen ja minun silmiini, koska se löytyi googlen kuvahausta Kalevi Kiviniemen otsikolla.

Konsertin loppusoitto oli Sibeliuksen 2. sinfonian finaalista Sibelius-juhlavuoden kunniaksi, myös siksi, että konsertti alkoi Sibeliuksella ja näin myös päättyi Sibeliukseen.

Pitkästä kirjoituksestasi, etenkin tämän loppusoiton osalta voinee päätellä Sinun olleen pettynyt konserttiin. Jos näin on, Kiviniemi on valmis maksamaan Sinulle konserttilipun hinnan ja kulut takaisin.

Positiivisen mielen adventtiterveisin,

Kirsi Kiviharju
Kalevi Kiviniemen manageri
Hynninen & Kiviniemi joulukiertueen järjestäjä

Jaana kirjoitti...

Kiitos tarkennuksesta!

En todellakaan ollut pettynyt, vaan kuten tekstissänikin sanoin, palasin hyvillä mielin takaisin konsertista.

Ei vain ole aina mahdollista, että jokainen kuulija pitää jokaisesta konsertin teoksesta. Taiteilijalla on kuitenkin taiteilijan vapaus tehdä asiat omalla tavallaan.

Hyvää adventtiaikaa ja kiitos kommentista!