keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Käden jatkeena kännykkä

MTV 3:n sivuilta luin tänään huolestuttavan uutisen: Lapset ja nuoret eivät malta nukkua, kun kännykkään tulee läpi yön viestitulvaa. Onhan tämä tiedetty!

Jouni Parkkali kirjoitti Facebook-päivityksessään:

"Hyvät nuorisovalmentajat! Kahdella leirillä otettiin puhelimet pois yöksi. Viimeisimmät viestit tulivat klo 04.12. Yhteen puhelimeen tuli n. 50 viestiä. Upea valomeri loisti koko yön kun viestejä saapui. Mitä luulette, miten leireillä nukutaan? Hyvin ? - Me laitetaan ne äänettömälle, oli vastaus kun puhelinta ei meinattu luovuttaa Hymiö smileMitenkähän lasten kotona homma toimii viikolla? Monessa kotona valta on lapsella tässä asiaa. Toisiko uusi vuosi rohkeutta muuttaa toimintatapoja niin kotona kuin erilaisilla nuorisoleireillä? Pallo jää meille vanhemmille ja ohjaajille."

Lue koko uutinen täältä.

Niin! Alakoulun ensimmäisillä luokilla kännykkäkulttuuri on ihan hyvällä tolalla. Mitä vanhemmista nuorista on kyse, sitä vahvemmin kännykkä on liimattu käteen aina ja kaikkialla. Me aikuiset keksimme sääntöjä, joilla saisimme edes hetkeksi nuoren mielenkiinnon muualle, mutta turhaan. Kun "pakkoero" päättyy, kännykkä on taas se tärkein.

Surullista! Nyt jo tulee paljon palautetta, kuinka lapset näpräävät iPadia tunnista toiseen, jotta äidit voivat roikkua kännykällä somessa.

Onneksi kuulun ikäluokkaan, jolla on ihan oikea todellisuus virtuaalitodellisuuden lisäksi. Onneksi en halua tietää koko ajan, mitä ystäväni ja tuttavani puuhastelevat. Onneksi en ole näkemässä maailman menoa 50 vuoden päästä!  Onneksi en tiedä, millaiseksi maailma vielä muuttuu...

2 kommenttia:

pappilanmummo kirjoitti...

Kyllä tuon kännykkäjutun olen huomannut lapsenlapsissani, noissa isommissa. Ja itsessänikin. Toki jätän kännykän alakertaan yöksi ja en joka piippaukseen ota kännykkää muutenkaan esille, joskus sen kautta teen blogiakin, mutta useimmiten kuitenkin tietokoneella.

Jaana kirjoitti...

Toki kännykkä ja tabletti ovat tärket minullekin, mutta voin ne huoletta unohtaa vaikka puoleksi päiväksi. Joskus kännykkä jää äänettömälle vahingossa pitkäksi aikaa, mutta mielestäni minun ei tarvitsekaan olla aina tavoitettavissa.