tiistai 19. helmikuuta 2013

Ihana avokado


Ostin eilen kaupasta avokadoja pitkästä aikaa. Niiden valinta on aina vähän arpapeliä, sillä raaka on kamala, samoin sisältä mustunut.  Tällä kertaa sattui hyviä yksilöitä mukaan. Kapeaa päätä varovasti tunnustelemalla voi saada hyvän, jos pää tuntuu antavan periksi hieman koetellessa.

Avokado on metka pakkaus: samannimisen puun hedelmä, joka kypsyy vasta puusta irrotettuna. Se on kotoisin Keski-Amerikasta, mutta sitä viljellään nykyisin kaikkialla trooppisella ja subtrooppisella vyöhykkeellä. Etelä-Meksikossa sitä syötiin jo 8000 vuotta sitten.

Avocado sisältää enemmän rasvaa kuin muut hedelmät ja kaliumia siinä on 60 % enemmän kuin banaanissa, lisäksi runsaasti B-, E- ja K-vitamiineja. Siinä on myös persiiniä, joka on jopa tappavan myrkyllistä monille eläimille mutta ei ihmiselle. (Muistan kuulleeni, että kai joku herkkä yksilö siitä on joskus vatsavaivoja saanut!) Hapettumisesta johtuvan mustumisen ehkäisemiseksi avattu hedelmä tarvitsee aina pinnalleen sitruunaa tai sitä pitää liottaa lämpimässä vedessä pari tuntia ennen käsittelyä.

Pidän kovasti avokadosta. Hedelmälihahan on aika mitättömän makuista naturellina, joten siihen pitää aina lisätä jotain, jos syö hedelmän sellaisenaan. Itse halkaisen hedelmän ja valutan siemenen kuoppaan runsaasti sitruunaa. Sitten laitan mehun sekaan yrttisuolaa, Välimeren mausteseosta (basilikaa, kirveliä, oreganoa, rakuunaa, timjamia ym.) ja muutaman tipan tabascoa. Tämän jälkeen syön hedelmälihan lusikalla suurella nautinnolla. Tänäänkin iltapäivällä oli niin taivaallisen hyvää!

2 kommenttia:

Tita kirjoitti...

Itse pidän myös avokadoista ja niitähän täällä saa ihan edullisesti. Ja kaupassa kysytään, että haluaako rouva tänään syötäväksi? (huom. meillä on hedelmäkaupat erikseen eli fruteria) Jolloin saan kypsiä. On tietysti marketeissakin, mutta laatu on erilaista... Avokadoja on myös montaa eri sorttia, täällä parhaimmaksi katsotaan täysin sileäkuorinen, se on andalucialainen paikallinen. Herkullinen. Itse pidän äyriäisistä ja täytyy sanoa, että katkaravut, sitruuna ja avokado NAM! Perustakaamme anonyymit avokadon ystävät!

Jaana kirjoitti...

Perustetaan vain! Olen huomannut, että tämä hedelmä jakaa mielipiteitä aika jyrkästi. Mutta olisihan meitä ainakin kaksi jäsentä.