perjantai 8. helmikuuta 2013

Muistojen koulutaulut


Jouluna 2008 sain äidiltäni lahjaksi Sari Savikon kirjan Muistojen koulutaulut, jonka Tammi oli julkaissut samana vuonna. Luin ja katselin sen silloin joulunpyhinä ihastuksella läpi ja pöydälläkin se taisi seilata kuukauden verran, ennen kuin joutui kirjahyllyyn - ja unohtui!

Viikolla käsiini osui tämä viehättävä kirja. Siinä kerrotaan yleensä taulujen tarinaa ja esitellään 170 erilaista, monista aihepiireistä.  Taulujen rinnalla on katkelmia teksteistä, joita opettajat saattoivat käyttää apunaan. Kirjailijan mukaan tauluja on tutkittu varsin vähän, vaikka niillä on ollut suuri merkitys suomalaisille ehkä ensimmäisinä taide-elämyksinä.

Oli mielenkiintoista huomata, että kirjaan oli otettu oman pikkukaupunkimme tehdaskylästä kertova taulu. Teksti oli Suomenmaasta vuodelta 1922 ja itse taulu on vuodelta 1903 tekijänä Kustaa Heikkilä. Hän oli maatalon poika Siikajoelta, taidemaalari, maanviljelijä sekä puuseppä. Heikkilän käsialaa ovat erityisesti kaupunkikuvat sekä maantieteelliset "havaintokuvat" kuten esim. taulut Savolainen maisema tai Hämäläinen kylä.

Nykypäivänä toreilla ja turuilla kaupataan lopetetuilta kouluilta peräisin olevia koulutauluja joskus hyvinkin hurjaan hintaan. Kari osti aikoinaan huutokaupasta vuodenaikataulun, jota oli alkuopetuksen luokilla moneen kertaan tutkinut. Myös joskus kyläpaikoissa saattaa vastaan tulla näitä taideteoksia.

Vanhat koulutaulut ovat käytössäni opetuksessa vieläkin aina silloin tällöin. Harmi vain, että suurin osa on pääkoululla ja meillä sivupisteessä vain muutamia. Taidankin kysyä rehtorilta, voinko hakea meille lisää. Luulen, että nuoremmilla opettajilla käyttö on hyvin minimaalista.

Tänään piirsimme oravaa. Mallina oli netin kuvien lisäksi vanha kuvataulu. Mukavan näköisiä kurreja tupsahti luokan seinille, ehkäpä tekijöinä tulevaisuuden taiteilijat!

Ei kommentteja: