perjantai 9. marraskuuta 2012

Valion mainos


Tänään perjantai-iltana A-studion Stream keskusteli Valion maitomainoksesta nousseesta kohusta. Ohjelmassa oli mukana Valion edustaja, maitotilallinen ja kirjailija, joka kritisoi voimakkaasti mainoksen väitettä lehmistä perheenjäseninä ja yleensäkin lehmien pitoa parsinavetoissa.

Voi hyvät ihmiset! Kaikesta kohu nousee. Olen katsonut mainoksen monta kertaa, eikä se mielestäni anna väärää tietoa, ruusuista unelmaa tai mitään muutakaan ärsyttävää. Lehmät näytetään kauniina kesäpäivänä laitumella ja tuodaan esille, että niistä pidetään hyvää huolta ja niillä on nimi. (Lehmän nimi minua huvittaakin mainoksessa, kun äidilläni on sama!)

Mainos on aina mainos, ei dokumentti. Samaa idyllistä lehmän kesäarkea seuraan joka suvi mökkitien varrella, josta tuo kuvakin on. Lehmät nauttivat ulkona olostaan lehmämäisellä tavalla, mutta eivät varmasti nauttisi esim. enää tänään. Hyvä, että pääsevät talveksi navettaan.

Kumpi sitten on parempi: parsi vai pihatto? Kummassakin on hyvät ja huonot puolensa, mutta siitä olen varma, että suurin osa maitotilallisista ihan oikeasti huolehtii hyvin lehmistään. Aina on poikkeuksia kuten jokaisessa ammattiryhmässä.

Niin eläinystävä kuin olenkin sydänjuuriani myöten, haluan tiedostaa, että eläin on eläin, ei ihminen. Suuri ongelma tänä päivänä onkin eläinten inhimillistäminen liikaa. Siitä vasta ongelmia tuleekin!

Valion mainoksessa ei ole minun mielestäni mitään vikaa!

Ps. Kannattaa lukea esim. Navetan ovelta -blogia, jonka kautta huomaa, kuinka tärkeää eläinten hyvinvointi on tilalliselle.

4 kommenttia:

pappilanmummo kirjoitti...

Nostalgiaa - vanhat ajat tulevat mieleen tuosta kuvasta: noin oli silloin ennen meilläkin kotona...

Jaana kirjoitti...

Tätä nostalgiaa seuraan aina kesäisin: Kun olen postimatkalla lehteni laatikosta noutanut, menen hetkeksi seurustelemaan näiden lehmien kanssa. Tulevat kiinnostuneena laitumen reunaan minua katsomaan ja joskus sanovat jotain tervehdykseksi. Siinä me toisiamme tuijotellaan...

Tita kirjoitti...

Voihan lehmä! Onko Suomessa pula uutisista, jos tuosta mainosfilmistä on noussut kauhea kohu. Piti ihan hakea netistä katseltavaksi, kun siitä muuallakin on kirjoitettu.
Ja ajatelkaa, että lehmät saavat nautiskella koko kesän ulkoilmasta. Toisin, kun me töissä olevat, jotka joka aamu hinaamme itsemme kotipihatosta konttorille omaan parteen (tuliko taivutus oikein?).
Hohhoijaa... epäilen, että mitä paremmin lehmä voi, sitä paremmin myös tulee laadukasta maitoa...

Jaana kirjoitti...

:=) Näinhän se on minunkin mielestäni.