keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Kunnallispolitiikan käsittämättömät käänteet

Pikkukaupunkimme valtuusto on puhunut. Käsittämätön päätös korventaa sisuksissani. En yleensä polta päreitäni valtuutettujen päätöksistä, mutta nyt on kärsineet jo melkein yöunetkin!

Kaupunkimme on suunnitellut sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamista naapurikunnan kanssa ensi vuoden alusta, sillä sairaanhoitopiiri, joka on perusterveydenhuollostakin vastannut, on ilmoittanut luopuvansa asian järjestämisestä. Sote-yhteistyötä on valmisteltu yli vuosi yhteistyössä naapurin kanssa ja keväällä tehtiin aiesopimus.  Siis vakaa tahto oli lyödä hynttyyt yhteen. Rahaa on palanut rutkasti suunnitteluun ja toteutus oli jo viittä vaille valmis.

Jostain kumman syystä lopullinen päätös asiaan tehtiin vasta viime maanantaina. Sopimus oli lähes sama kuin keväällä. Ja mitä tekivät samat valtuutetut: Osa käänsi takkinsa ja äänestikin nyt sopimusta vastaan. Tulos: Kuntamme järjestää ensi vuoden alusta sote-palvelut yksin ja järjestämiseen on aikaa tasan puolitoista kuukautta. Paniikki iskee!

Päätös muutti puolentoista miljoonan säästöt yli kolmen miljoonan menoiksi, veroprosentti taisi nousta Suomen suurimmaksi ja rahaa on palanut turhaan. Aluesairaalamme käyttö jää nyt lähes yksin kaupunkimme maksettavaksi, joten senkin tulevaisuus näyttää huonolta. Kaiken lisäksi ratkaisu on vastoin kuntia ohjaavaa Paras-lakia, sillä väestöpohjamme on liian pieni.  Sosiaali- ja terveysministeriökin älähti meille heti päätöksen tultua julkisuuteen.

Auta armias, miten korpeaa!

Ei kommentteja: