perjantai 2. marraskuuta 2012

Sielujen päivänä

Agricola suomensi aikoinaan latinasta tämän päivän 2.11. nimeksi "kaikkien kuolleiden uskollisten sielujen päivä". Myöhemmin kansanomainen nimitys oli sielujen päivä. Päivä oli piioille ja rengeille tärkeä, sillä silloin saatiin palkka. Juhlaruokana syötiin maitovelliä viimeistä kertaa, sillä lehmät alkoivat mennä umpeen. (Vilkuna K. 2001. Vuotuinen ajantieto. Keuruu: Otava ) Koulussakin meillä oli tänään sopivasti mannapuuroa ruokana.

Meillä kun ei ole niitä lehmiäkään, niin on pitänyt käydä ruokakaupassa oikein kaksi kertaa tulevan juhlapyhän merkeissä. Kari aikoo laittaa huomenna pyhäinpäivän kunniaksi lampaankyljyksiä ja valkosipuliperunoita. Kyljykset olivatkin jo pakkasessa, mutta minä olen juossut hakemassa muita aineksia.

Pyhäinpäivän ruokana on ennen ollut pohjoiskarjalais-savolaisella alueella lammaspaisti, joten perinteitä kunnioitamme pysymällä ainakin lihan suhteen oikeassa eläimessä, vaikka maakunta onkin eri. Lammasta emme olekaan vähään aikaan syöneet.

Etsiskelin myös hautakynttilät valmiiksi. Huomenna teemme varmaan jo perinteeksi muodostuneen kierroksen kahdella hautausmaalla, kunhan ensin kunnialla selviän kuoron kanssa päivän haasteista. Pitääkin ennen nukkumaan menoa vielä tarkistaa huomista varten nuotit ja että äänirauta on varmasti mukana.

Ei kommentteja: