sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Kastemekko


Olen viimeiset päivät ihaillut sukumme 81-vuotiasta kastemekkoa. Se odottaa työhuoneessa sisareni pojan kastejuhlaa, joka pidetään marraskuun loppupuolella.


Sukumme kastemekko on isäni äidin eli mamman tekemä omille pojilleen. Nyt sillä kastetaan jo kolmatta ja neljättä polvea. Vaikka mekko on vaatimattoman näköinen, 1920-luvun lopun tarpeista tehty, sillä on suunnaton tunnearvo ja mekkoa on säilytetty kuin kukkaa kämmenellä.


Äsken laskin, että mekolla on kastettu 18 lasta ja 4 on siunattu se päällä. Jokaisen lapsen nimi ja syntymävuosi on kirjailtu mekon helmaan. Kangas on jo varsin haurasta ja siihen on tehty myös "levityskaistale", jota tarvittaessa voi käyttää. Onkohan puku kutistunut vai onko nykyiset lapset pulleampia kastehetkellä? Tosin tiedän, että ensimmäiset kastettavat olivat jo syntyessään yli viisi kiloisia, joten kangas on varmaan sikistynyt vuosikymmenten varrella.


Oma isäni, minut, sisareni ja hänen lapsensa on kastettu tällä mekolla. Kohta sillä kastetaan Iikka.


 


Otin kuvat puvusta pesun jälkeen ennen silitystä. Kangas on niin hauras, että ihan kauhistuttaa koko silittäminen. Täytyy vain olla kovin varovainen siinä puuhassa.

Ei kommentteja: