tiistai 18. lokakuuta 2011

Ympäristösoturit


Maanantai-iltana katsoin TV:stä Ykkösdokumentin Ympäristösoturit. Ohjelmassa kerrottiin, miten rauhanomaisista mielenosoituksista on ajauduttu radikaaleihin, jopa välivaltaisiin protesteihin maapallon puolesta. Ohjelmassa haastateltiin luonnonsuojelijoita, jotka ovat olleet valmiita uhraamaan vapautensa, terveytensä, taloutensa ja jopa henkensä ympäristön puolesta. Henkilöt perustelivat, mikä oikeuttaa heidän mielestään kovat otteet taistelussa luonnonsuojelun puolesta. Samoin viranomaiset ja teollisuuden edustajat esittivät oman näkemyksensä: Heidän mielestään on kyse rikollisista, jopa terroristeista.


Ohjelma sai minussa aikaan hyvin ristiriitaisia tunteita. Toisaalta ymmärsin hyvin radikaalitkin keinot luonnon puolesta, kun vastassa on kovan rahan arvot omaava teollisuus, jolle mikään ei riitä voittojen tavoittelussa ja jolle luontoarvot ovat pelkkää ilmaa. Kauheaa oli myös katsoa viranomaisten raakoja otteita luonnonsuojelijoita kohtaan, sillä osa viranomaisten toiminnasta oli mielestäni selvää kidutusta. Toisaalta lakeja pitää kunnioittaa: Toiselle kuuluvan omaisuuden tuhoaminen on joka tilanteessa kuitenkin selkeä rikos, josta kuuluukin saada rangaistus.


Eniten mietin kovia otteita luontoradikalismin kitkemiseksi. Ohjelman mukaan esimerkiksi FBI on määritellyt ympäristöradikaalit Yhdysvaltain suurimmaksi kansalliseksi uhaksi heti Al-Qaidan jälkeen. Jotenkin tuntuu tavallisen ihmisen näkökulmasta liioittelulta!


Ohjelman jälkeen mietin, mitä olen todella tehnyt luonnon puolesta. Esim. luonnonsuojelujärjestöjen jäsenmaksun maksaminen, tuotteiden ostaminen, luontoarvoista puhuminen ja jätteiden lajittelu ovat kuitenkin vain pisara meressä. Vaikuttavatko nämä pienet hippuset mihinkään todelliseen? Olenko minä ihan oikeasti valmis luopumaan jostain tärkeästä, jotta maapallo pelastuisi? Mitkä ovat oikeat keinot taistella maapallon puolesta? Ohjelma sai aikaan mielessäni kamalasti kysymyksiä, mutta niin vähän vastauksia!


Hyvä, mielenkiintoinen dokumentti, joka sietää katsoa kaikkien, joita luontoarvot kiinnostavat.

Ei kommentteja: