perjantai 14. maaliskuuta 2014

Pesän rakennusta


Ystävilläni naakoilla on kevättä rinnassa. Rappukäytävän ilmanvaihtokanavan on havainnut hyväksi pesäpaikaksi joku näistä harmaapäistä - taas kerran! Ilmeisesti verkko on irronnut hormin yläpäästä ja heti linnut käyttävät tilaisuutta hyväkseen.

Iso kasa oksia ja muuta mujua putosi eilen naapurini oven taakse ilmanvaihtorööristä. Tänään siellä itse emäntä / isäntä raakkui kutsuvasti ja lisää tavaraa, pitkiä oksiakin,  putoili rappukäytävään. Tänään huoltomies kävi sulkemassa venttiilin ja olisi kiivennyt katollekin laittamaan verkon takaisin, mutta navakka tuuli sotki suunnitelmat. Kielsin ehdottomasti aikeet, sillä korkean 7-kerroksisen talon katolla ei keikuta kuin suotuisalla säällä.

Toivottavasti omaan pesuhuoneeseeni tulevan hormin päässä on verkko edelleen. Hormissa ei ainakaan minun viidentoista vuoden asumisaikana ole naakka pesinyt, mutta kerta se on ensimmäinenkin. Joskus olen pelännyt. että joku linnuista änkeää sisälle asti, sillä äänet kuuluvat todella selvästi. Ehkä joku vain istuskelee verkkohatun päällä ja iloisesti juttelee kavereilleen!

Naakka rakennelkoon käytävän ilmanvaihtokanavassa rauhassa, kunnes tuuli laantuu. Sitten pesä poistetaan, jos siellä ei vielä mitään munia näy ja tuskin niitä ihan vielä tuleekaan. Toivottavasti ehdimme ennen kunnon pesintää, sillä silloin lintu on rauhoitettu ja saa tehdä hormissamme, mitä lystää. Silloin kestämme sotkun, poikasten kasvatuksen ja kimeät naukaisut!

3 kommenttia:

pappilanmummo kirjoitti...

Jopas jotakin! Ovatpa paikan löytäneet. Meilläkin harakat tekevät pesää kuusiaitaan. Kyllä se taitaa siitä aika pian hävitä...isäntä kun ei niitä kaipaa...
Tuulee täälläkin lujaa vieläkin! Sähköt eivät sentään ole olleet poissa.

Maisakaisa kirjoitti...

Minä löysin maalla kerran vessanpöntöstä lepakon. Se oli tullut ilmanvaihtokanavasta ja lopulta kuollut pönttöön. Iik!

Jaana kirjoitti...

Pappilanmummo ja Maisakaisa: Linnut ovat mestareita etsimään pesäpaikkoja kummallisistakin kohteista. Varsinkin naakat tunkevat itsensä kaiken maailman koloihin.

Mökillä toissa kesänä lepakko änkesi sisään keskellä yötä tai sitten se oli tullut aukinaisesta ovesta jo aiemmin illalla. Olipa homma saada ulos. Pyydystin sen samaan saaviin, millä alkukesäinen kyy rahdattiin pihasta hakkuuaukealle. kohteessa