tiistai 18. maaliskuuta 2014

Presidentintekijät

Kävin tänään katsomassa paljon kohua aiheuttaneen Tuukka Temosen elokuvan Presidentintekijät. Presidentti Sauli Niinistön vaalikampanjaa kuvaavan  elokuvan pääosassa ei olekaan presidenttiehdokas vaan elokuvan nimen mukaisesti taustatekijät, erityisesti kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen.

Elokuva on tehnyt taitavasti taustalla olevan näkymättömän koneiston näkyväksi. Elokuva kertoo sananmukaisesti politiikasta ja vaalikampanjan taustavaikuttajista. Suurin osa elokuvasta koostuu kampanjatyöryhmän kokouksista, joissa ihme kyllä presidenttiehdokasta ei nähdä. Aikamoista julkisuuspeliä pelataan ja suunnitellaan jopa minuuttien tarkkuudella, miten missäkin tilanteessa toimitaan, sanotaan ja reagoidaan.

Elokuvaa oli aika mielenkiintoista katsoa juuri kulissien takaisen toiminnan vuoksi. En ole tullut ajatelleeksi, kuinka laskelmoivasti vaalikampanjoissa toimitaan ja mietitään kaikki vaihtoehdot ja reagointitavat ennakkoon.

Yllätyksenä minulle tuli kielenkäyttö. Kampanjatoimistossa kiroiltiin rutkasti. Myös ehdokkaasta puhuttiin suoraan ja tämä on ollut ehkä syynä siihen, että jotkut elokuvassa olleet henkilöt olisivat halunneet määräysvallan materiaaliin. Toisaalta Tujunen esiintyy elokuvassa määrätietoisena ja varsin ammattitaitoisena kampanjanvetäjänä, joten tästä näkökulmasta en oikein ymmärrä hänen tuohtumistaan.

Elokuva oli sopivan mittainen ja ihan mielenkiintoinen sen ainutlaatuisen sisäpiirinäkemyksen vuoksi. Jokainen meistä on kokenut vaalit omassa olohuoneissamme. Nyt oli hauska kurkistaa kulissien sisäpuolelle, vaikka en mikään politiikasta järin kiinnostunut ihminen olekaan.

2 kommenttia:

pappilanmummo kirjoitti...

Todella mielenkiintoinen näkökulma tuossa elokuvassa - pitäisi ehkä katsoa.

Jaana kirjoitti...

Kyllä se kannattaa katsoa eikä ole liian pitkäkään.