perjantai 21. helmikuuta 2014

Mielenkiintoisia ohjelmia

Kun elämä on hidastunut kipsikädestä ja sairauslomasta johtuen, ehtii tehdä sellaisia asioita, mitä välttämättä tavallisella työviikolla ei aina ehdi. Olenkin tällä viikolla katsellut televisiota paljon enemmän kuin muulloin.

A-studio käsitteli illalla tasa-arvoista avioliittolakia, joka on tulossa eduskunnan lakiasiainvaliokunnan käsiteltäväksi. Tahdon 2013 -kansalaisaloitekampanja on ajanut sukupuolineutraalia avioliittolakia Suomeen, sillä olemme ainoa Pohjoismaa, missä tämä kansalaisten tasa-arvoinen kohtelu ei vielä toteudu. Ohjelmassa keskustelivat aiheesta kansanedustajat Jaana Pelkonen ja Timo Soini, kampanjakoordinaattori Milla Halme ja politiikan tutkija Erkka Railo.

Ohjelmassa korostui ihmisten epämääräinen käsitys laista. Monet vieläkin luulevat sen liittyvän "kirkkohäihin", vaikka tästä ei todellakaan ole kysymys. Lakialoite liitty pelkästään siviilivihkimiseen ja uskonnolliset yhteisöt ja kirkkokunnat päättävät omista käytännöistään.

Jaana Pelkoselle sukupuolineutraali avioliittolaki oli tasa-arvokysymys, Timo Soinille omantunnon asia, josta hän ei anna piiruakaan periksi. Vaikka usein nautinnolla kuuntelen Soinin sanavalmista ja värikästä puhetta, nyt lievästi ärsyynnyin. Johtui varmasti siitä, että itse olen samaa mieltä Pelkosen kanssa: Ihmisten tulee olla yhdenvertaisia lain edessä. Kirkko voi olla vihkimättä homopareja, jos ei halua sitä tehdä. Uskon kuitenkin, että Jumala ei halua erotella meitä sukupuolisen suuntauksen mukaan, eikä tasa-arvoinen avioliittolaki mielestäni ole ongelma, jos ei siitä varta vasten kirkossa haluta ongelmaa tehdä. Nyt on suuri poru ja uskon sekä seurakunnan kannalta tärkeämmät kysymykset jäävät tämän asian varjoon.

Ohjelmassa keskusteltiin myös tutkimuksesta, jonka mukaan 108 kansanedustajaa suhtautuisi myönteisesti sukupuolineutraaliin avioliittolakiin, mutta miten he lopulta äänestävät, on tietenkin eri juttu. Perussuomalaisten edustajien kantaa ei tutkimuksessa ollut laisinkaan, sillä heitä kai sitoo ryhmäkuri

Henkilökohtaisesti toivon, että laki menisi läpi. Tämän jälkeen voisimme siirtyä käsittelemään tärkeämpiä asioita, esimerkiksi miten saisimme rahan riittämään laadukkaisiin peruspalveluihin niin kunnissa kuin seurakunnissakin.

2 kommenttia:

pappilanmummo kirjoitti...

Jääkiekko-ottelu USA-Suomi - pronssia - oli aikamoinen kisa tänään!

Jaana kirjoitti...

Minä en katsonut sitä kuin toisella silmällä ja lopputuloskin jäi hämäräksi. Oli ihana vieras kylässä, jonka kanssa paransimme maailmaa!