keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Möyrintää


Erämaamökillä möyrästää koneet. Siellä on menossa metsänhakkuut ja puuta on kaadettu useammasta paikasta. Työt on tehty metsäsuunnitelman mukaisesti, mutta silti minua vähän kauhistuttaa. Aukot ovat kamalia, vaikka tiedänkin niitä tarvittavan metsän uudistumisen vuoksi.

Jos olisin diktaattori, kieltäisin aukkohakkuut. Kaistalehakkuu tai jatkuvan kasvun menetelmä olisi minusta maisemallisesti parempi, mutta ne eivät sovellu kaikille alueille. Oppineet metsäasiantuntijat näistä kiistelevät ihan yhtä lailla kuin minun kaltaiset "metsänkasvatuksesta mitään ymmärtämättömät".

Vähän jännittää mennä mökille katsomaan. Rantaan on jätetty suojapuut ja nopeastihan taimikko kasvaa. Silti on vähän haikea olo, sillä metsä isoine puineen on niin kaunis myllättyyn aukkoon verrattuna. No, metsää erämaamökillä riittää, joten turha parkua kaadettujen puiden perään!

6 kommenttia:

Kari kirjoitti...

Niinpä. Raha vaan ratkaisee näissäkin hommissa. Metsän jatkuvaa kasvatusta ajetaan vaihtoehdoksi, mutta onko se todellisuutta tulevaisuudessa, jäämme ihmettelemään.

Jaana kirjoitti...

Minusta tuntuu, että ajan kuluessa jatkuva kasvatus tulee olemaan yksi vaihtoehto eikä vain epäilyttävä, harvojen uskaltama kokeilu.

pappilanmummo kirjoitti...

Olen Jaanan kannalla tässä asiassa. Meidänkin mökin lähellä oli aukkohakkuu ja se teki aikamoista jälkeä...ei kiva

Tita kirjoitti...

Jep, ei nuo aukkohakkuut ole meikäläisenkään mielestäkään mitään kivoja. En todellakaan ole perehtynyt metsänhoitoon, mutta aina tuntuis kivalta, että metsää hakataan niin, että ei tehdä aukkoja. Ne ovat niin tosi masentavia... ihan kuin kaikki tapettaisiin metsästä...

Maisakaisa kirjoitti...

Aukkohakkuut ovat todella rumia eivätkä ilmeisesti ollenkaan hyviä ekologisesti. Niitä vain halutaan tehokkuuden ja ties minkä nimissä tehdä.

Positiivisena puolena voisivat olla kenties paikalle pian kiirehtävät vadelmapuskat!

Jaana kirjoitti...

Arvatkaapa, onko meillä keskusteltu näistä asioista! Minä, joka en metsänhoidosta oikein ymmärrä ja Kari, joka on nyt kovasti vihkiytynyt asialle. Ajattelemme aika samalla tavalla, mutta aukkohakkuu on vain joskus pakko toteuttaa, kun muut tavat tulisivat liian hankaliksi.