torstai 3. elokuuta 2023

Pianon huumaa

 


Kuhmo päättyi, Mäntän Musiikkijuhlat alkoivat. On hienoa, että näin pienessä kaupungissa on oma pianomusiikkiin keskittyvä festivaali. Puitteethan ovat mainiot: Gösta-museon Kivijärvi-sali, Mäntän Klubi ja ihastuttava, Hannes Autereen puuveistoksia täynnä oleva kivikirkko.


Tiistaina iltapäivällä aloiteltiin nuorten pianistien konsertilla. Varaslähdössä esiintyi 12 Pohjoismaisen pianoakatemian oppilasta ja hienosti esiintyivätkin. Nuorin Nuutti Hirvonen oli vasta 13-vuotias, eikä vanhimmat soittajatkaan olleet kuin parikymppisiä.

Mieleeni jäi Väinö Viljasen tulkinta Prokofjevin sonaatista, olisi voinut olla melkein jazzia! Samoin ukrainalaisen Kyrylo Seradan, nykyisin Norjassa asuvan pianistin Rachmaninovin Spring Waters. Ei voinut mitään, että ajatuksiin nousi valtava kontrasti soljuvan musiikin ja Ukrainan sodan kauhujen välillä. Ella Oksavaa olemme kuunnellet aiemminkin ja hänen Prokofjevin Romeo ja Julia -tulkinta oli taitava. Kaikki muutkin selvisivät oikein hyvin omasta osuudestaan.

Pianofestivaali sai arvoisensa aloituksen. Tällä viikolla tarjolla on vaikka minkä moisia huimia konsertteja ja taiteilijoita, mm. improvisaatioistaan tunnettu, ensimmäistä kertaa Suomessa vieraileva venezuelalainen pianisti Gabriela Montero, Maj Lind -pianokilpailun voittaja Piotr Pawlak ja englantilaisen kuuluisan muusikkoperheen tytär Janeba Kanneh-Mason.

Ei kommentteja: