torstai 11. elokuuta 2022

Mäntän kuvataideviikoilla

                                               

Mäntän kuvataideviikot ovat olleet käynnissä kaksi kuukautta. Vielä elokuu on aikaa tutustua nykytaiteen viimeisiin virtauksiin. Näyttelypaikka on Pekilo, mutta kaksi työtä sijaitsee Mäntän kirkossa ja joitain löytyy museo Göstan Taavetinsaaresta.

Tämän vuoden kuraattori on Markus Kåhre ja mukana on 25 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää.


Mäntän kirkossa on Radoslaw Grytan kaksiosaisen Requiem-teoksen toinen osa ja tämä toinen sijaitsee Pekilossa. Kirkon teos on puhutteleva Jeesuksen ristiinnaulitsemiseen liittyvine välineineen, jotka hän on kaikki veistänyt eri puulajeista. Tässä toisessa osassa näyttää olevan mielestäni kyse asetelmasta, johon on haettu valmiita "ready made" -esineitä.



Koin ongelmaksi, että näyttelyssä oli vain näyttelyluettelo, mutta töiden kohdalla ei ollut mitään tietoa tekijästä, ei edes numerointia. Sen vuoksi olin vähän pallo hukassa moneen otteeseen, kun suurin aika olisi mennyt luettelon pläräämiseen ja siitä en laisinkaan näyttelyissä pidä.


Tänä vuonna mukana oli useita teoksia muusikoilta ja säveltäjiltä. Tässä Mikko Innasen teos Kaanon 12 saksofonille, jossa huoneen täyttää nuottitelineet ja kovaäänisistä tulevat sävelet. Näyttelyssä on myös Emil Holmströmin teos Scelsin piano, jossa on vain kaksi kosketinta ja sitä saa soittaa.


Kirkossa istuu lehterin kaiteella iso, musta kipsiveistos, joka on Vesa-Pekka Rannikon Palokärki. Sen rinnakkaisteos on Pekilon katosta löytyvä video Palokärki uneksii. Videosta löytyy kirkon yksityiskohtia, jos sillä silmällä osaa katsoa.

Viime vuoden näyttelyssä minua säväytti monet teokset, nyt jäin jotenkin haaleaksi. Paljon olen lukenut myönteisiä arvosteluita tämän vuoden kokonaisuudesta, mutta minä en tällä kertaa lämmennyt. Silti näyttely oli mukava katsoa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mikko Innanen onkin vanha tuttu. Hänen soittoaan on usein kuunneltu. Tänä vuonna ei olla ehditty Mänttään. Katsotaan kuinka käy.

Jaana kirjoitti...

Tervetuloa! Vielä ehtii...