keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

Uutta kaupunkikuvassa


Viime perjantaina kävin kotona pesemässä pyykkiä ja sillä aikaa, kun pyykit pyörivät koneessa, kipaisin torille. Viereisen kaupungintalon eteen oli sitten viime käynnin noussut taideteos, jonka julkistamistapahtuma oli illalla.


Nelimetrinen kanankoipi, pronssiveistos T-Rex oli vallannut kaupungintalon edessä olevan aukion. Teos oli esillä Gösta-museossa viime kesänä, ja nyt sen lopullinen sijoituspaikka on pikkukaupungissamme pysyvästi. Samalla tämä oli avaus keskustan taidereitin kehittämiselle.

Belgialainen käsitetaiteilija Koen Vanmechelen kertoi olevansa tyytyväinen, että hänen teoksensa on keskellä kaupunkia kaikkien yhteisenä ja nautittavana. Hänen mielestään suurin juttu taiteessa on, että se on kaikkien saavutettavissa.

Viime kesänä kävin parikin kertaa katsomassa Vanmechelenin taidenäyttelyn. Se oli eläinaiheisena hyvin mielenkiintoinen ja laittoi ajattelemaan. Taiteilija on syvästi eettinen ja huolissaan maapallon tilasta sekä ihmislajin tulevaisuudesta. Taiteensa keskiössä hänellä on kanat. Meidänkin museomme puutarhassa ne kuopivat maata ja kotkottivat viime kesänä. Sisällä taidenäyttelyssä minuun kuitenkin suurimman vaikutuksen tekivät hänen  veistoksensa.


T-Rex jakaa taatusti mielipiteitä. Toisaalta se on taiteen yksi tehtäväkin: saada keskustelua aikaiseksi. Taidekaupungissamme on paljon taidetta ulkosalla kaikkien ihailtavana. Nyt saimme yhden lisää ja vielä kansainvälisesti tunnetulta taiteilijalta. Minusta se on hienoa.

Ei kommentteja: