sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Nepalilaisia makuja

                                               
                                                    Click to view

Nepal - Himalajan vuoriston valtio, joka on yksi maailman köyhimmistä - sijaitsee Kiinan ja Intian välissä. Kahdeksan maailman korkeimmasta vuorenhuipusta sijaitsee tämän valtion alueella.Asukkaita on lähes 31 miljoonaa, joista surin osa on hinduja ja neljännes väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella.

Nepalilainen ruoka on ihanaa! Sain tänään maistella herkkuja, uusia makuja. Mausteista suurin osa oli tuotu paikan päältä, vaikka ruoka valmistettiinkin täällä. Pääkokkina oli vuosikymmeniä Nepalissa lähetystyössä ollut Kirsti Kirjavainen.

Nepalilaisen ruoan raaka-aineita ovat riisi, linssi ja vihannekset. Myös lihaa käytetään, jos siihen on varaa, erityisesti kanaa ja vuohta. Lehmää ei syödä, sillä sehän on hindulaisuudessa pyhä eläin.

Mausteita suositaan, kuten inkivääriä, currya, jeeraa, kurkumaa, pippureita, chiliä. korianteria ja sipuleita. Ruokalajeja täydennetään usein vuodenajoille tyypillisillä hedelmillä. Ruokailu päättyy jälkiruokaan ja nepalilaiseen teehen, joka sisältää mustaa teetä, maitoa ja mausteita.

Söimme tänään nepalilaisen juhla-aterian: riisiä, kanaa, papuja, jugurttisalaattia, kasvislisäkkeitä ja leipää. Erittäin hyvää oli vahva inkiväärin ja muiden mausteiden tuulahdus. Vaikka nepalilainen ruoka ei ole erityisen tulista, suomalaiseen makuun se sitä kuitenkin on ja voi, miten maukasta!

Jälkiruoaksi saimme banaani-rusinajugurttia sekä nepalilaista makeaa teetä. Ne kruunasivat aterian. 

Ihanat, eksoottiset maut viipyvät vieläkin kielellä ja mielellä!

2 kommenttia:

pappilanmummo kirjoitti...

Ja Kirsti siellä vuosikymmeniä asuneena osaa kertoa nepalaisten elämästä...
Maukasta ruokaa todella!
Olin Nepalissa kauan sitten opintoryhmän mukana. Kathmandussa ravinlolassa olimme syömässä. Toiset tilasivat tuttuja eurooppalaisia ruokia, minä ruokavammaisena vain dal bhatia eli linssikastiketta ja riisiä. Ainoana porukasta säilyin mahatauditta. Omat ruoat osaavat laittaa hyvin...

Maisakaisa kirjoitti...

Nam, kuulostaa herkulliselta!