torstai 25. elokuuta 2011

Vihapuheista


Viime aikoina tiedotusvälineissä on käsitelty vihapuheita, jopa kansanedustajan sellaisia. Norjan tapahtumat ovat olleet ymmärrettävästi yksi syy keskusteluun.


Mielestäni ainut oikea tapa on tuomita tällaiset mielenilmaukset. Vihaa tässä maailmassa ei tarvita yhtään enempää! Toisaalta koskaan ei voida jokaisen yksilön suuta suitsia, joten monenlaisia möläytyksiä tullaan kuulemaan vastaisuudessakin yksittäisinä kannanottoina. Varsinkin, kun sananvapaus on meillä hyvin tärkeä yksilön oikeus.


Netissä ja sosiaalisessa mediassa kuplii monenlaisia keskusteluja. Jonkin verran olen eri palstoilla pyörinyt lukemassa ja aina ihmetyttää, miten törkeää kieltä ja loukkaavia asioita ihmiset nimimerkkien suojista suoltavat. Ihan on hävettänyt niitä lukea. (Tämän vuoksi en enää viitsi juurikaan keskustelupalstoilla harhailla. Blogit ovat sitten eri juttu! )


Olen miettinyt, että jonkinlainen tunnistus pitäisi netissä olla kaikessa kommentoinnissa ja kirjoittelussa, vähän samaan tapaan kuin lehtien yleisönosastokirjoituksissa. Siellähän kirjoittajan oma nimi pitää jollain tasolla tulla toimituksen tietoon, vaikka nimimerkillä kirjoittaisikin. Miten se sitten tehtäisiin netissä, onkin jo visaisempi asia.


On aivan selvää, että niin kauan kun nimettömyyden suojasta voi laukoa mitä tahansa joutumatta vastuuseen sanoistaan, kaiken maailman vihapuheet jatkuvat. Yritetään vain tuoda yhdessä julki, että niitä emme suvaitse!

Ei kommentteja: