keskiviikko 24. elokuuta 2011

Maamme-lauluko pannaan?


En yleensä osta iltapäivälehtiä, mutta tänään oli niin uskomaton otsikko, että oli ihan pakko: "Maamme-laulu on haitaksi lapsille!"


Dosentti, sukupuolentutkimuksen tohtori Taru Leppänen on sitä mieltä, että kansallislaulumme Maamme, Lippulaulu ja maakuntalaulut voivat edistää vihapuheita. Hänen mukaansa niissä korostetaan kansallisuutta, miehisyyttä ja väkivaltaa. (Ilta-Sanomat 24.8.11) Dosentin mukaan laulut saavat lapset suhtautumaan entistä ennakkoluuloisemmin maahanmuuttajiin ja erilaisuuteen yleensäkin. Hänen mukaansa lauluja ei sen kummemmin selitetä lapsille.


Ensinnäkin: Minä olen koko urani opettanut näitä lauluja lapsille osana suomalaista kansalliskulttuuria ja perinnettä. Toiseksi: Olemme aina keskustellet sanoista ja olen korostanut, että laulujen sanat ovat syntyneet kauan sitten ja ovat aikansa tuotteita kertoen sen hetkisestä kansamme elämästä sekä tunnoista. Näin uskon myös suurimman osan opettajakunnasta opettavan.


Artikkelissa asiaan ottivat jo kantaa muutamat opettajat, säveltäjä Jukka Kuoppamäki sekä nykyinen opetusministerimme. Kaikkien reaktio oli yhtä tyrmistynyt kuin omanikin.


Aion, totta totisesti, opettaa jatkossakin näitä lauluja! Eivät varmasti aiheuta vihapuheita. Ne syntyvät kyllä ihan muista asioista, jos ovat syntyäkseen.

Ei kommentteja: