tiistai 4. huhtikuuta 2023

Salli

Olen koukussa vuonna 2017 syntyneen Salli-sääksen muuttomatkaan. Seurailen netistä, miten 9000 km vaarallinen kevätmuutto Ruandasta kohti Kainuuta sujuu.

Sallin muuttomatkasta tiedetään satelliittiseurannan vuoksi runsaasti. Alle 30 gramman lähetin ei haittaa lintua, mutta antaa paljon tietoa tutkijoille. Salli on isokokoinen ja rohkea sääksi ja varsin omapäinen. Sen reitti ei kulje suoraviivaisesti Suomeen, vaan käsittääkseni idempänä kuin yleensä muiden sääksien. Niinpä se ylittää sotaisan Ukrainan. Syksyllä se jopa pysähtyi pariksi viikoksi Asovanmeren pohjoisrannalle Mariupolin ja Krimin välimaille, jossa oli kovia taisteluita. Onneksi se selvisi!

Salli lentää noin kilometrin korkeudessa 200-300 km päivässä noin 12-14 tunnin ajan. Pariskunnat viettävät talven erillään ja saapuvat pesälleen usein samoihin aikoihin tahoiltaan. Muuttomatka on todella pitkä ja vaarallinen. Suurimmat uhat ovat sähkölinjat ja metsästys. Muuttomatkan seuraaminen saa välillä ylimääräisiä sydämentykytyksiä, sillä mastoja on harvassa, joten lähetin ei aina toimi. 

Sallin pitäisi tulla kotipesälleen 7.5. Toivottavasti kaikki sujuu hyvin.💓

---------------------------------------------

6.4. tuli surullinen tieto, että todennäköisesti Salli on Irakissa lentänyt sähkölinjoihin ja kuollut. Voi, miten kurjaa! Nyt paikalliset lintuharrastajat etsivät sähkölinjojen lähettyviltä todisteita asiasta. Monta muuttomatkaa Salli pystyi turvallisesti lentämään, mutta tämänkeväinen koitui sen kohtaloksi.

Pääsiäisen jälkeen voi netissä seurata Vesku-sääskeä, joka on aloittanut kotimatkansa 5.4. Se on poikkeuksellisesti talvehtinut Korsikalla ja suuntaa samoille seuduille Suomeen kuin mihin Sallinkin matka olisi suuntautunut eli Paltamoon. Toivotaan Veskulle parempaa onnea muuttomatkalleen!

Ei kommentteja: