sunnuntai 30. huhtikuuta 2023

Vapaana

 


Perjantaina kävin mökillä katsomassa, joko jäät lähtevät. Lähdössä olivat. Järvenkansi oli aivan musta ja metrin railoilla sieltä täältä. Pohjoispää oli jo avovettä.


Tein eteenpäin taas siivouksia ja joka välissä katselin, mitä järvellä tapahtuu. Yhtäkkiä alkoi hieman tuulla ja heti jäät lähtivät liikkeelle pitäen ihanaa helinää. Rantakiville ajautui kristallisia, pieniä jäänkappaleita. Tuuli oli kuitenkin vain hetkellistä ja mitään suurta ei minuun aikana tapahtunut. Lähdin kotiin yöksi ja arvelin, että aamulla tuulen yltyessä jäät lähtevät.


Niinhän siinä sitten kävikin: Lauantaina puolilta päivin palasin takaisin ja silloin oli vastassa jo vapaa järvi meidän kohdalta. Tuntui hauskalta, kun aurinko kimmelsi aalloilla ja kuikat huutelivat kauempana. Eteläpää järvestä näytti vieläkin olevan jään peitossa.


Auringon paisteessa näytti niin keväiseltä, mutta todellisuudessa oli ulkona vain neljä astetta lämmintä. Valkovuokot urheasti yrittivät hyytävässä säässä availla nuppujaan. Tuuli luihin ja ytimiin kylmästi, joten kauaa en tarjennut pihalla taivastella. Tyypillistä Suomen viileää vappusäätä, ja autolle kävellessäni ripoitteli jo jotain valkoista taivaalta.😒

2 kommenttia:

Tita kirjoitti...

Olen itse asiassa kerran mökillä Rääkkylässä kokenut jäidenlähdön. Istua tönötin rannassa lukemassa kirjaa ja yhtäkkiä alkoi tapahtumaan. Ääni oli tosi jännä, mutta oikeasti koko lahden jäät lähtivät lillumaan pikkuhiljaa kohti suurempaa selkää eli sulivat pois matkan aikana. Tämä oli ennen kännykkäkameroita eli saanut videoitua hommaa silloisella nokialaisella. Nyt mä tsekkailen sääksien pesintää https://wwf.fi/luontolive/saaksi/ ja jo on 2 munaa pesässä!

Jaana kirjoitti...

Jäiden lähtö on aina hieno tapahtuma, samoin sääksien pesintä. Samaa pesää seurataan täällä.