maanantai 3. huhtikuuta 2023

Ne tulevat taas

 


Palmusunnuntailounaalla katselimme ohitse lentäviä joutsenia. Ihanaa, muuttolinnut saapuvat!

Yhtenä päivänä viikolla luin Ylen uutisista muuttolinnuista. Ihan hätkähdin monien lintujen pitkiä muuttomatkoja:

- Pisin matkaaja on lapintiiralla, joka lentää Afrikan eteläkärjen talvehtimisalueilta pesimään tänne Pohjolaan. Se voi elää 20-vuotiaaksi, joten muuttomatkakilometrejä tulee hurja määrä sen elinaikana.

-Eniten minua ihmetytti västäräkki. En yhtään muistanut, että sekin talvehtii Lähi-idässä ja Koillis-Afrikassa. Sinne se on syksyllä pikku siivillään lentänyt ja kohta takaisin meille. Uskomatonta!

-Käki ja satakieli viettävät talvensa trooppisessa Afrikassa. Tuskin käki siellä juuri kukkuu, meillä sitten senkin edestä. Satakieli muuttaa öisin. Miksiköhän?

- Hyvin uhanalainen suokukko, joka voi elää 13-vuotiaaksi, viettää talvensa Välimeren rantavaltioissa ja Pohjois-Afrikassa. Olen aina haaveillut sen joskus näkeväni, mutta eipä ole näillä seuduilla mahdollista. Pohjoisemmasta pitäisi etsiä.

Nyt olen koukussa Salli-sääksen muuttomatkaan. Seurailen netistä, miten 9000 km vaarallinen matka Ruandasta kohti Kainuuta sujuu. Muuttomatka alkoi 19.3. ja nyt se on jo Irakissa Eufrat-joen lähellä. 1500-1700 kilometriä vielä lennettyään, se pysähtuu matkalla lepäämään ja kalastelemaan pariksi viikoksi, ennen kuin jatkaa matkaansa Suomeen. Kiirehän tänne ei vielä ole, kun nietokset ovat kotipesällä paksut.

Onnea linnut! Tulkaa Suomeen turvallisesti.

2 kommenttia:

Tita kirjoitti...

Jaa-a, kuule eka sääksi saapui mun kyttäämälle pesälle viime vuonna 9.4. (https://wwf.fi/luontolive/saaksi/) eli lähestyy, lähestyy....vaikka järvet on jäässä Pohjois-Karjalassa, kyllä siellä jossain virtapaikoissa on jo kalavedet esillä....

Jaana kirjoitti...

Mielenkiintoista seurattavaa! Sitten ollaan koko kesä koukussa pesintään.