maanantai 5. syyskuuta 2022

Sääksenpesä hiljenee

 


                                                        (kuva WWF:n sääksikamera)

Koko kesän seuraamaani WWF:n Saimaalla sijaitseva sääksen pesä alkaa vähitellen hiljentyä. Vielä toinen emo on käynyt pesällä ruokkimassa 2. poikasta, mutta eipä varmaan mene montaakaan päivää, kun pesä hiljenee kokonaan. Nytkin on pitkiä aikoja tyhjänä. Välillä västäräkit ja varikset käyvät siellä ihmettelemässä.

On aivan huippua, kun saa livekameroiden ja satelliittien välityksellä seurata sääksien muuttomatkaa, saapumista keväällä pesälle, munintaa, hautomista, poikasten ruokkimista ja lentoharjoituksia. Koulussakin aina seurasimme keväällä oppilaiden kanssa pesän tapahtumia. Kiitos WWF:n aktiiveille kameran ylläpidosta ja pesän seurannasta! On ollut kiva somessa huomata päivityksiä ja kuvia pesän erikoisista hetkistä. Varsinkin viime kesän epäonnistuneen pesinnän jälkeen tämän kesän kolmen poikasen kasvatus on ollut niin mielenkiintoista seurattavaa.

Nyt alkaa muuttomatka. Toivottavasti linnut kiertävät kaukaa vaaralliset tienoot, mutta monenlaista maisemaa mahtuu matkalle. Taitavat lentää Ukrainankin alueen yli. Nuorista linnuista suuri osa menehtyy matkalle, ja verkkokalastus on vaarallinen kaiken ikäisille.  Ihan käsittämätöntä, miten vietti vetää vuodesta toiseen niin vanhemmat linnut kuin nuoremmatkin kohti talvehtimisalueita Länsi-Afrikkaan, mutta muutamat lentävät jopa 7000 km Afrikan eteläosaan saakka. 

Kiitos kesästä ja onnea matkaan! Tavataan taas ensi keväänä.

2 kommenttia:

Tita kirjoitti...

Hienoo! Sä oletkin myöskin seurannut pesintää! Mä myös! Ja myös norppaliveä tsekkailen aina innokkaasti keväisin. Jotenkin tuo veden/järven liplatus rauhoittaa, vaikka ei edes näkyisi sääksi tai norppa.

Jaana kirjoitti...

Tuo on minustakin ihan huippu pesä maisemaltaan! Juuri niin, veden läheisyys tekee lähetyksestä hypnoottisen, vaikka pesällä ei mitään tapahtuisikaan. Olen ihan koukussa ollut jo useamman kesän ajan. Seuraan satunnaisesti myös muita Suomen pesiä ja norppaliveä, mutta Saimin ja Ukon pesä on lemppari.