maanantai 19. syyskuuta 2022

Luonnonilmiöiden havaintopaikka

 


Viime syksynä ihmettelin Sallassa uusia, moderneja "laavuja". Niistä vain puuttui mielestäni tulistelupaikka. Myöhemmin sain lukea lehdestä, että ne ovat luonnonilmiöiden havaintopaikkoja. Sallassa niitä on 4 kpl eri puolilla kansallispuistoa.


Nämä taukopaikat on rakennettu EU:n Kolarctic CBC:n rahoittamassa PAN Phenomena of Arctic Nature -hankkeessa, mitä se sitten mahtaakin tarkoittaa. Myöskin kansallista rahoitusta on käytetty Suomesta, Venäjältä ja Norjasta, samoin yksityistä.

Havaintopaikkojen suunnittelija on norjalainen arkkitehtitoimisto Biotope ja rakentaja vuosina 2020-2022 Sallan kunta. 

Ei muuta kuin makuupussi mukaan ja pötköttelemään sateen ja tuulen suojaan laverille! Sieltäpä on hauska katsella lintuja, revontulia, myrskyjä, ohitse retkeileviä turisteja tai mitä nyt sitten kukin haluaa. Pöytäkin löytyy eväiden syöntiin.

Minusta ihan hauska keksintö. Vähän moderni muoto ensin ihmetytti kelopirttien Lapissa, mutta oikeastaan muotokieli on juuri sopiva nykyaikaan ja nuoremmalle väelle. Jos nämä pysyvät kunnossa seuraavat 50 vuotta, saattaa tämä tyyli silloin olla jo ihan vanhanaikainen!

Me emme vielä testanneet paikkaa muuten kuin ihmettelyllä, kun säät olivat illalla pilvisiä. Jos ensi syksynä onnistaa kirkas iltataivas, ihan varmasti menen tähystelemään revontulia. Majapaikkamme lähellä on näitä kaksi ihan lyhyen kävelymatkan päässä. Kiva jo suunnitella retkeä etukäteen!

Ei kommentteja: