tiistai 11. marraskuuta 2014

Haluatko kuitin?


Sisustusvaloa ostaessani törmäsin kysymykseen: "Haluatko kuitin?"

Raivostuttaa tämä uusi, laajalle levinnyt käytäntö kysyä asiakkaalta ennen kuitin ojentamista, haluaako hän sen. Kuitti pitää antaa. Ei siitä kysellä! Yhä lisääntyvässä määrin näihin tilanteisiin joutuu, jopa niin, ettei myyjä edes aio tulostaa kuittia, jos ei ilmoita sitä ottavansa. Ainoa tilanne, jossa kuitittomuuden hyväksyn, on muutaman euron torikauppa ja myyjäiset.

Keskustelin vähän aikaa sitten hintatietoisen ystävättäreni kanssa samasta asiasta ja häntä tämä korpesi vielä enemmän kuin minua. Onhan se totta, että valittaa ei voi, jos kuittia ei ole. Paljon sattuu virheitä kassoilla, kun esim. alennustuotteita ei olekaan koneelle viety. Milläs todistat maksaneesi liikaa, jos ei ole mustaa valkoisella?

Samaan asiaan olen törmännyt seurakunnan leiri- ja tapahtumamaksujen kanssa: Maksetaan käteisellä eikä nuori saa summasta kuittia. Osa epäkohdista on jo korjattu, mutta taas kuulin kaikuja tästä samasta kummallisuudesta. Seuraavassa neuvostossa asiasta kyselen, taas kerran!

Kyllä maailmassa niin vääriä käytäntöjä edelleen on, vaikka harmaan talouden kitkemisestä ja reiluista toimintatavoista puhutaan suu vaahdossa jatkuvasti.

3 kommenttia:

Maisakaisa kirjoitti...

Ihmetyttänyt on minuakin tuo kysymys. Varsinkin lyhentymä: "Kuittia?" Minusta kuitti pitää ilman muuta antaa. Haluan aina kuitin, kun sellainen on saatavilla, ihan jo periaatteen vuoksi.

pappilanmummo kirjoitti...

Ilman muuta kuitti pitää antaa kysymättäkin. Minusta tuo kuitin antamisen kyseleminen alkaa jo vähentyä. Onneksi. Se oli todella ärsyttävää, koska itsestäänselvyyshän kuitti on normaalissa kaupassa.

Jaana kirjoitti...

Minusta tämä kuitin kysely on viime vuosien uusi juttu. Tässä aiemmin kuitti ainakin meillä päin annettiin aina. Vuosi sitten oikein havahduin ja mietiskelin, että mitä nyt on tapahtunut, kun kassat ovat alkaneet näin hölmösti käyttäytyä.

Sen olen huomannut, että vanhemmat myyjät kuitin antavat ja se on nuoret, jotka kyselevät.