torstai 29. elokuuta 2013

Haukkakesä


Mökkitien varrella olevalla peltoaukealla on koko loppukesän näkynyt haukkoja, ilmeisesti tuulihaukkoja. Lähes joka kerta tiellä kulkiessani niitä on näkynyt, joskus kaksikin kerrallaan. Pari viikkoa sitten seurasin pitkään yhden puuhia: Ensin kaarteli, sitten lekutteli paikoillaan korkealla, pudottautui alemmaksi lekuttelemaan ja vielä kerran alemmaksi. Sitten nousi taas ylös. Yhtään syöksyä saaliin kimppuun en sillä kertaa nähnyt.

Mökin ympäristöönkin ilmeistyi heinäkuun puolivälissä haukka. Kuulin sen ääntelyä monet kerrat ja pari kertaa näin lennossa sekä istumassa puun oksalla. Harmi, että olen niin huono haukkoja tunnistamaan, etten tiedä lajia. Sen tiedän, että tämä ei ollut tuulihaukka.

Itä-Suomen retkellä näimme suuren vaalean haukan tien varressa ja yhtä suuren mutta tummemman näin pari kertaa työmatkalla täällä kotiseudulla. Isot haukat ovat komeita ilmestyksiä!

En ole aiempina kesinä tehnyt näin paljon haukkahavaintoja kuin tänä kesänä. Myyriä on paljon, joka selittää osaltaan haukojen määrää. Ruokaa siis pitäisi riittää.

4 kommenttia:

pappilanmummo kirjoitti...

Todella: Myyriä on paljon, ihan liian kanssa.

Jaana kirjoitti...

Mutta pedot juhlii...

Anonyymi kirjoitti...

Se on totta, että varsinkin tuulihaukkoja on näkynyt runsaasti. Kirjoitinkin juuri omaan blogiini (kommenttisi jatkoksi), kuinka haukka nappasi, ei myyrää, vaan käärmeen.

Terveisin
Eero

Jaana kirjoitti...

Aivan uskomaton juttu! En ole tiennyt, että käärmeetkin kelpaavat haukalle.