sunnuntai 16. heinäkuuta 2023

Ukraina-konsertti

 


Uljas Ukraina! Nyt älä horju!
Kerran se koittaa kansojen koi. 
Tyynenä, vankkana vaarasi torju,
tai jos on tarpehen, niin salamoi!

(Eino Leino)

Tiistaina 11.7. oli Tuupalan koulun sali viimeistä sijaa myöten loppuunmyyty. Terve Ukraina! -konsertti veti kuulijoita enemmän kuin kiitettävästi. Meitä oli kai yli 500, eikä ihme, sillä konsertti sisälsi ukrainalaisten säveltäjien musiikkia.

Eino Leinon runon osan suomeksi lausui Antti Tikkanen Sergey Malovin viulun säestyksellä. Sitten osat vaihtuivat ja Sergey lausui saman venäjäksi. Siitä jatkui saumattomasti Myroslav Skorykin teos Melody, jonka soittivat Tikkasen ja Malovin lisäksi Barbora Hilpo, Senja Rummukainen ja suuresti ihailemani kontrabasisti Zoran Markovic. Sävellyksen teema on rakas ukrainalaisille ja esitys oli niin sydämeen käyvä, että aplodeille ei meinannut tulla loppua. Konsertissa kuultiin lisäksi Gabunian sävellys Stronioni-trion tulkitsemana sekä Kuhmon taiteilijoiden esittämä Glieren Jousioktetto. 

Konsertti oli mieleenpainuva ja auringonkukkakimput lavan reunalla piirtyivät pitkäksi aikaa verkkokalvolle. Leinon runo viulun sävelissä kaikui mielessä vielä illallakin...

Ei kommentteja: