lauantai 15. heinäkuuta 2017

Mäkäräiset


Uh! Ainoa asia, jota kesässä inhoan, ovat mäkäräiset. Hyttyset ovat lasten leikkiä niihin verrattuna.

Mäkäräiset mönkivät mielellään vaatteiden alle ja purevat ihon ohueen kohtaan. Pelkät hyttyskarkoitteet eivät niihin tehoa. Mäkäränaaras leikkaa ihoon haavan ja erittää siihen veren hyytymistä estävää ainetta, joka on nisäkkäille myrkyllistä. Varsinainen allergia mäkäräisen puremalle on hyvin harvinainen. Ihmiset reagoivat kuitenkin hyvin yksilöllisesti puremaan. Paukama saattaa kestää joillain jopa useita viikkoja. Joskus seurauksena saattaa olla mäkäräkuume. 

Nuorena huomasin, että mäkäräisen puremasta seuraa minulle monien päivien muhkea turvotus, kutina ja kirvely. Yksi purema saattaa saada aikaan kämmenen kokoisen punaisen läiskän. Moneen vuoteen mäkäräisistä ei ole ollut harmia, joten olen lähes unohtanut koko jutun.

Tänä kesänä mökillä yksi vaivainen pääsi puraisemaan ja seuraus oli taas sama: Järkyttävä kutina, kirvely ja suuri pahkura. Ei auttanut muu kuin turvautua allergialääkkeeseen.

Onneksi mökillä ei mäkäräisiä juurikaan ole. Muualla päin Suomea liikuttaessa - varsinkin pohjoisempana - tilanne on ihan toinen. Nyt minut on lomamatkan aikana niin pureskeltu, että on pakko syödä Histeciä, jotta oireiden kanssa pärjää. Pahin purema on tällä hetkellä ranteessa, mutta onneksi se on jo paranemassa. Kellokin piti siirtää toiseen käteen.

Ah, tätä ihanaa Suomen kesää!    ;>)

2 kommenttia:

Arja kirjoitti...

Hankalia nuo ötökät allergiselle. Onneksi löytyy jotain lääkettä avuksi.
Tänään pelissä tuppasivat myös mäkäräiset kiusaamaan,koska ei juuri tuullut.

Jaana kirjoitti...

Ihanaa olla taas mökillä, kun ainoa vaiva on hyttyset. Niitäkin vähän. Mäkäräisiä ei onneksi näy...