torstai 20. heinäkuuta 2017

Kylmä kesä


Viileältä on tämä kesä tuntunut. Oman "mututuntumani" vahvisti Aamulehti tänään. Se otsikoi juttunsa: "Tästä voi tulla kylmin kesä yli 20 vuoteen."

Aamulehti kertoi, että kesä on ollut harvinaisen kolea, sillä keskilämpötila on ollut vain 13,8 celsiusastetta. Tätä viileämpäää viimeisen 20 vuoden aikana on ollut vain vuonna 2004, jolloin keskilämpötila oli vain 6 kymmenystä vähemmän.

Kesällä Ilmatieteen laitoksen mukaan säällä on tapana lukkiutua. Nyt Venäjälle on jämähtänyt matalapaine, joka on estänyt lämpimien ilmamassojen pääsyn Länsi-Euroopasta maahamme. Tuloksena on, että Suomeen on virrannut luoteesta viileää ilmaa.

Myös sateita olemme saaneet runsaasti. Vain kolmena kesänä aiemmin on heinäkuussa satanut määrällisesti enemmän kuin nyt.

Tänään iltauutisissa kerrottiin, että ensi viikolla voi tulla jopa helteitä. Kesän säätä on kuitenkin vaikeampi ennustaa kuin talven. Kuinkahan tässä vielä käy? Elämmekö ennätyskesää vai saammeko edes vähän lämpimämpiä kesäpäiviä?

2 kommenttia:

pappilanmummo kirjoitti...

Kyllähän lämmintä vielä lupaillaan ja vesienkin lämpenemistä Jaakon kylmästä kivestä huolimatta. 19 astetta vesi järvessä metrin syvyydessä tänään.

Jaana kirjoitti...

Tuntuu, että vesi vielä lämpenee... Katsotaan, kuinka käy!