maanantai 1. toukokuuta 2017

Vappusää


Johan oli vappuviikonloppu: koleaa ja lunta. Vapun vietto mökillä jäi vain haaveeksi, kun lunta tuli tielle sen verran, ettei jyrkkiä mäkiä uskaltanut ajella, vaikka vielä talvirenkaat olivat autossa. Eilinen oli sään puolesta kurjin päivä, jolloin oli sopiva aika käydä läpi äidin jäämistöä taas vaihteeksi, tällä kertaa valokuvia, kortteja ja koruja. Siinä kuluikin iltapäivä mukavasti. ;=)


Tänään lähdettiin auringonpaisteessa mökille picnikille. Tuuli oli navakka, mutta kun oli paljon päällä, ei tullut kylmä. Tietä pitkin oli metsäkauris kulkenut, jäljet näkyivät lumessa  ja pikkukengillä kävellen juuri pääsi perille jalkojaan kastelematta. 


Jäät olivat lähdössä. Raja kulki meidän kohdalta. Pohjoispää järvestä lainehti jo vapaana, mutta eteläpää oli jäässä. Oli kiva seurata veden vapautumista.


Koska saunaranta oli jo uimakelpoinen, heitimme talviturkin. Vesi oli hyistä mutta virkistävää. Vähän kauhistutti molskahtaa kylmään veteen, mutta kun vain päättäväisesti kasteli, olo oli jälkeenpäin ihana. Tästä se uintikausi alkoi!


Vappusimat juotiin mökin seinustan suojassa paikassa, jossa muuten ei kesän aikana istuskella. Se oli ainoa paikka, jossa ei tuullut ja aurinko lämmitti. Eiliseltä jääneet loput nakit ja perunasalaatti maistuivat myös.


Tämä vapun seutu jää mieleen koleudesta ja lumesta. Luin äidin päiväkirjaa vuodelta 1951, jolloin äitini oli 14 -vuotias. Myös silloin oli kylmä vappu ja lunta satoi. Jossain vanhan kansan pohjalaisessa ennustuksessa sanottiin, että kylmä vappu tietää hellekesää. Toivottavasti pitää paikkansa tulevana kesänä, vaikka ei Pohjanmaalla ollakaan!

4 kommenttia:

Blyygi Blumsteri kirjoitti...

Hei, rohkeita uimareita! Hauskaa vappua!

Jaana kirjoitti...

Kiitos samoin! Ehkä kevät alkaa tästä lämmetä...

pappilanmummo kirjoitti...

Ihanaa uimassa!
Meillä lapsuudessa isä otti vappuisin meistä tytöistä lumikuvat -jossain varjoisassa paikassa sitä aina löytyi.

Jaana kirjoitti...

Kiva vapputapa ja -muisto!