keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Minna Canthin päivänä


Tänään ovat liput liehuneet saloissa suomalaisen naiskirjailija Minna Canthin kunniaksi. Merkillistä, että tänä tasa-arvon päivänä hän on kuitenkin ainoa nainen, jolla on liputuspäivä!

Minna Canth, alkuperäiseltä nimeltään Ulrika Wilhelmina Johnson, oli ensimmäinen merkittävä suomenkielinen näytelmäkirjailija Aleksis Kiven jälkeen sekä sanomalehtinainen. Jälkipolvet tuntevat hänet romaaneistaan, novelleistaan sekä näytelmistä. Hän opiskeli Jyväskylän seminaarissa, samassa, josta minäkin v. 1984 valmistuin, tosin silloin puhuttiin jo yliopistosta :=) Aiemmin hän käytti nimeä Miinu Johnson. Seminaariaikana etunimeksi vakiintui Minna ja avioliiton kautta sukunimeksi Canth. Kansakoulunopettajan opinnot hänellä jäivät kesken.

Muutamana kesänä olen mökillä lueskellut suomalaista kirjallisuutta oikein urakalla. Yksi suvi kului Sillanpään teosten, toinen Canthin ja kolmas Kiannon kanssa. Tarkoituksena oli lukea kirjailijan tuotantoa laajasti. Itse koin jotenkin hypnoottisena upota entisajan suomalaisen yhteiskunnan kuvaukseen, hitaaseen elämänrytmiin, jossa luonto on erottamaton osa ihmisen arkipäivää. Sillanpää oli kyllä ylivertainen omasta mielestäni!

Kukahan kirjailijoistamme on ensi kesän urakkana?

2 kommenttia:

Maisakaisa kirjoitti...

Kas, olemme olleet samassa opinahjossa. Minä aloitin 1978, valmistuminen on vähän suhteellisempi käsite...

Minun näkemykseni Minna Canthista oli pitkään Kirkkopuiston patsaan mukaisesti nuori, hento opiskelijaneitonen. Vasta myöhemmin havaitsin, että kuopiolaisten mielikuva olikin tulevahko matami...

Uusi väitöskirjan pohjalta tehty kirja ilmeisesti antaa uutta tietoa Canthin elämästä ja ajattelusta. Olisi kiinnostava joskus tutustua.

Jaana kirjoitti...

En tunne minäkään tätä kirjaa, mutta olisi varmaan mielenkiintoinen!

Niin, minunkin käsitykseni Canthista on muuttunut vuosien kuluessa. Kuuntelin juuri hänestä radio-ohjelman ja siinäkin tuli mielenkiintoisia, uusia asioita hänestä ilmi.