keskiviikko 22. elokuuta 2012

Vakaa maa


Yhdysvaltalainen riippumaton säätiö Fund for Peace julisti omassa tutkimuksessaan jo toisen kerran Suomen maailman vakaimmaksi valtioksi. Tulos saatiin vertailemalla maita mm. ihmisoikeuksien, varallisuuden jakautumisen, julkisten palveluiden ja pakolaisten määrän perusteella. Suomen jälkeen seuraaville sijoille ylsivät Ruotsi, Tanska, Sveitsi ja Norja. Viimeistä sijaa piti Somalia.



Olen samaa mieltä, vaikka olenkin suomalaisena jäävi tekemään johtopäätöksiä tässä asiassa. Jonkin verran minua kuitenkin ärsyttää ihmisten valitus terveydenhoidosta, joukkoliikenteestä, hinnoista ja vaikka mistä. Loppujen lopuksi esim. Somalian hätää, Kreikan ahdinkoa tai joidenkin valtioiden ahdasmielisyyttä seuratessa tulee syyllisen onnellinen olo siitä, että saa Suomessa asua.



Olen pitkälti sitä mieltä, että kaikkia yhteiskunnan epäkohtia emme voi poistaa, vaikka miten ahkeroisimme. Vaikka yhteiskunta holhoaisi kuinka, aina jonkun sairaus todetaan liian myöhään, joku kuolee liikenteessä, dementikko karkaa hoitolaitoksesta tai nuori ei pääse haluamaansa opiskelupaikkaan. Me emme voi hallita kaikkea maailmassa, mutta parhaansa voisi itse yrittää, jotta oma elämä olisi mahdollisimman hyvää eikä ainakaan omilla väärillä valinnoillaan tuhoaisi tulevaisuuttaan.



Koulutuksen vertailuissa Suomi on keikkunut kärkisijoilla vuodesta toiseen. Silti me kaivelemalla kaivelemme koulujemme epäkohtia ja vähättelemme saavutuksiamme. Samoin tämän uutisen lukiessaan monet  ryhtyvät mitätöimään asiaa. Miksi meidän on niin vaikeaa iloita siitä, että asumme vakaassa maassa,  jossa ihan oikeasti yritetään parhaansa mukaan pitää huolta kansalaisista?



Ei kommentteja: