keskiviikko 2. joulukuuta 2020

Viininviljelyä

 


Toissa talvena olimme Kanarialla Lanzarotella talvilomaa viettämässä.


Siellä karuja maisemia ihastellessa ei ensimmäisenä tulisi mieleen viininviljelys.


Vuokrasimme auton ja eräällä retkellä osuimme Nazaretin alueen viininviljelyksille ja aivan ihanaan pieneen viinimyymälään kaukana turistien suosimilta reiteiltä.


Pihassa oli vanhoja tynnyreitä myymälärakennuksen seinustalla.


Ostimme viinimyymälästä pullon jälkiruokaviiniä, joka oli tehty Kanariansaarille ja Lanzarotelle tyypillisestä vaaleasta Malvasia-rypäleestä. Meillä ei siitä ollut entuudestaan juuri minkäänlaista kokemusta.


Matkalla ihmettelimme tyypillistä tapaa kasvattaa viiniköynnöksiä kivimuureilla suojatuissa kuopissa. Muuri suojaa köynnöstä tuulelta ja vulkaanisessa maaperässä kuopasta löytyy kosteutta ilman kastelujärjestelmää. Helmikuussa kaikki näytti karulta ja ihmeelliseltä tuntui, että täältä ihan kunnon satoa korjataan.


Mitä vanhempi köynnös oli, sitä syvemmässä kuopassa se ilmeisesti kasvoi. Muutamia viininviljelijöitä oli tiluksillaan tekemässä jotain. Mitä? Siitä emme selvää saaneet. Ehkä he olivat korjailemassa muureja.


Adventin lähestyessä ja marraskuun pimeyden vallatessa yhä enemmän alaa itselleen oli oiva hetki maistaa tuliaista, joka oli tainnut ihan unohtua kaapin pohjalle. Ja olipa makuelämys! Malvasia-lajike oli oiva valinta ja tämä viini maistui ainakin meidän suussamme eksoottisen erilaiselta. Jos seuraavan kerran osumme tälle saarelle, ajelemme ihan varmasti hankkimaan uuden tuliaisen - ehkä useammankin ;>)  samalta viinitilalta. 

Mukava kulinaristinen aloitus adventtiajalle ja joulun odotukselle.

Ei kommentteja: