maanantai 11. maaliskuuta 2019

Lentämisestä


Lentäminen on epäekologista ja ilmaston kannalta tuomittavaa! Hiilijalanjälki on valtava, sillä vastaahan kansainvälinen lentomatkailu noin kahta prosenttia koko maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Yksittäisen henkilön kohdallakin lentäminen muodostaa merkittävän osan hiilijalanjälkeä. On laskettu, että yhden perheen Phuketin lennot vastaavat perheen 10 vuoden autoilua. Huh!

Silti rakastan lentämistä. Kahden viikon sisällä olen lentänyt kaksi lentoa. Edellisistä olikin jo lähes kaksi vuotta. Pitäisi kai olla huonolla omallatunnolla ilmaston vuoksi, mutta en nyt jaksa syyllistää itseäni. Ehkä uusiutuvien energioiden käyttö, kierrätys ja liikkuminen jalkaisin mahdollisimman paljon autoilun sijaan edes vähän pienentävät lentomatkoista tulevaa hiilijalanjälkeäni.

Lento-onnettomuudet pysäyttävät, joten pahalta tuntui kuulla etiopialaiskoneen putoamisesta. Kaikki 157 ihmistä kuolleet ja mittaamaton suru omaisilla. Vaikka lentäminen on turvallista ja todennäköinen onnettomuus tapahtuu autoillessa, aina lento-onnettomuus hätkähdyttää. Kun jotain menee ilmassa pieleen, harvemmin eloonjääneitä löytyy.

Meiltä lennetään taas, vaikka minä pysyn visusti kotona. Kumma, miten aina vähän jännittää, kun tietää läheisten matkustavan lentokoneella. Usein seuraan lentoja netin kautta, jos siihen on mahdollisuus ja huokaan helpotuksesta, kun kone on laskeutunut. Niin varmaan taas viikonloppuna!


2 kommenttia:

Arja kirjoitti...

Tuo Etiopian onnettomuus kosketti. Olen käynyt tuolla putoamispaikan lähettyvillä, toki vuosia sitten...

Jaana kirjoitti...

Kuolleiden joukossa oli paljon YK:n väkeä, niin surullista, vaikka tietenkin jokaisen ihmisen arvo on samanlainen - oli työ tai ammatti mikä tahansa.