keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Pakkashalo


Eilen illalla puolen yön aikaan olin menossa nukkumaan. Pakkasta oli ulkona 20 astetta. Sammuttelin valoja ja yhtäkkiä siinä samalla silmäni osuivat ulos: Taivaalla näkyi maasta kohoavia utuisia valopilareita eri värisinä. Ehkä niitä voisi kuvata myös pystysuoriksi paksuiksi juoviksi. Ensin katseeni osui vihertäviin ja luulinkin, että siellä on revontulia. Kun ilmiö kuitenkin näkyi etelän taivaalla ja pysyi paikoillaan, tajusin nopeasti, että jostain muusta on kyse. Vaeltelin pimeässä huoneesta toiseen ja joka puolella näkyi samanlaisia, värit vain vaihtelivat.


Ilmeisesti kyse oli jonkinmoisesta halosta. Tällainen valoilmiö syntyy valon heijastuessa ilmassa leijuvista jääkiteistä. Hienoin illalla oli S-marketin mainostolpasta punaisena taivaalle kohonnut valojuova. Kummastelin, miten en ole aiemmin näitä huomannut, vaikka samassa asunnossa olen asunut jo 12 vuotta. Kovia pakkastalviakin on siihen ajanjaksoon mahtunut.


Tänään vähän googletin ja sain varmuuden asiasta: Pakkashaloista oli kyse! Niitä näkyy usein kaupungeissa ja taajamissa. Komeita kuvia asiasta löytyy täältä.

Ei kommentteja: