sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Japanin katastrofi


Epätodelliselta on tuntunut seurata viime päivinä uutisia Japanista. Luonto on taas kerran näyttänyt kauhistuttavan voimansa ja ihminen voi vain parsia kokoon, mitä tuhon keskellä pystyy.


Japanissa maanjäristykset ja tsunamit ovat olleet realistisia mahdollisuuksia ja niihin on varustauduttu hyvin. Maan tärinän mahdollisuus on otettu rakentamisessa, liikenteessä ja energiahuollossa hyvin huomioon, mutta silti luonto yllätti. Ydinvoimalatkin on hyvin suojattu. Silti henki kurkussa seuraamme, mitä saarivaltiossa tapahtuu. Hyvin pahalta näyttää jo ilman ydinvoimalaonnettomuuttakin.


Ihminen ei voi kesyttää luontoa. Nämä onnettomuudet ovat meille taas muistutus siitä, että jäämme ja tulemme aina jäämään toiseksi silloin, kun luonto iskee.


En ole koskaan kannattanut ydinvoimaa. Silti ymmärrän ydinvoiman tarpeen. Paha ydinvoimalaonnettomuus Japanissa olisi niin tuhoisa, että en edes uskalla ajatella seurauksia. Toivottavasti ongelmat ratkotaan ajoissa ja tilanne siellä ydinvoiman osalta rauhoittuisi. Niin paljon muita ongelmiakin on ratkaistavana.


Täällä Suomessa eläminen tuntuu tällä hetkellä niin turvalliselta. Joitain vuosia sitten Islannissa vieraillessani huomasin, kuinka pelottava asia on elää mannerlaattojen yhtymäkohdassa. Me suomalaiset saamme olla kuin lintukodossa tältä osin. Osaammeko arvostaa turvallista sijaintiamme?

Ei kommentteja: