tiistai 14. marraskuuta 2023

Mielenkiintoinen kirja

 


Vihdoin ja viimein muistin hakea kirjastosta Katriina Järvisen kirjan Ruben Stiller - Siltä väliltä (Kirjapaja, 2022). Avasin kirjan, ryhdyin lukemaan ja olisin ahminut kaksi ja puolisataa sivuisen kirjan siltä istumalta, jos vain silmät kestäisivät tuntitolkulla lukemista.

Kirjailija Katriina Järvinen on tietokirjailija, psykoterapeutti, antropologi, sosiaalipsykologi ja vaikka mitä muuta. Hyvä kirjoittaja, joka osaa monipuolisella otteella luoda kokonaiskuvan kirjan päähenkilöstä. Pidin hänen empaattisesta "kynästään".

Isä juutalainen ja äiti Pohjanmaalta... Siinäpä mielenkiintoinen tausta suomalaiselle miehelle.

"Mutsini Terttu Kyllikki, tyttönimeltään Mansikka-aho, oli hyvin suurieleinen. Äitini oli oopperahahmo. Hän oli se, joka pyöritti show`ta meillä kotona. Terttu oli pohjalainen nainen potenssiin kaksi. Hän oli sellainen eteenpäin vyöryvä panssarivaunu, joka taisteli katkeraan loppuun saakka." Näin kuvaa Stiller äitiään. Ajattelin itsekseni, että näissä äidin ja pojan taisteluissa kehittyi varmaan Stillerin omintakeinen  puhetyyli selvitä joten kuten kuiville asiasta kuin asiasta. Ei ihme, että hänestä tuli koko Suomen tuntema toimittaja.

"Äiti oli erittäin taitava verbaalikko. Hän opetti mulle itsensä puolustamista tiukoissa tilanteissa. Myöhemmät otteluni Yleisradion kanssa eivät olleet mitään verrattuna niihin matseihin." Stiller itsekin myöntää äidin suuren vaikutuksen elämässään. 

Luin kirjaa mielenkiinnolla, sillä juutalainen, suomalainen mies, joka on toimittajan ammatissa, ei tule ihan heti kadunkulmassa vastaan. Varsinkin lapsuuden ja nuoruuden kuvaukset, sekä näiden aikojen vaikutus Stillerin elämään, olivat koukuttavaa luettavaa, samoin kirjan loppuosa kökkötraktoreineen ja potkuineen Yleisradiosta. 

Kuitenkin kaikista hienoin juttu kirjassa oli mielestäni kuvaus Stilleristä juutalaisena Suomessa. Laajemminkin kirja kertoo kiinnostavasti juutalaisten historiasta meillä. Varsinkin Stillerin isoisän ja koko isän puoleisen suvun tarina oli hyvin koskettava. 

Kannattaa lukea! Minut kirja vei ihan mennessään, ja kuuntelen nyt Stillerin toimittamia radio-ohjelmia ihan eri valossa kuin aiemmin.

2 kommenttia:

Hajamutisija kirjoitti...

Kuulostaa todella mielenkiintoiselta! Kiitos vinkistä!

Jaana kirjoitti...

Ole hyvä! Kirjamakuja on tietenkin monia, mutta minusta oli hauska lukea tätä elämänkertaa.