torstai 2. marraskuuta 2023

Lapin lumimäärissä

 


Tulihan sitä lunta kahden päivän aikana! Ei puolta metriä kuitenkaan, kuten ensin ennustettiin, mutta Lapin lumimääriin päästiin. Osassa Pirkanmaata saatiin lähes Sallan lumet, jotka ovat Lapin runsaimmat tällä hetkellä. Meillä tuli yli 30 senttiä eli ihan riittävästi.

Keskiviikkoaamu oli perin merkillinen: Pääväylät olivat joten kuten auki, mutta sivukaduille aurat eivät olleet ehtineet. Koululaiset pääsivät osaksi aurattuja pyöräteitä, mutta paikoitellen piti työntää pyörää kinoksissa. Autoilijat ohjasivat sivuteillä kieli keskellä suuta paksussa hangessa menopelejään. Onnellisia ne, joilla oli korkea maavara! 

Aamupalan aikana katselin ikkunasta, kun kadulla kolmea autoa kaivettiin tien varresta esiin ja yritettiin saada suurten lumivallien takaa liikenteeseen. Apuna olivat kolat, pitkävartiset harjat ja lapiot. Yksi ohjasi, muut työnsivät. Taisi puolen tunnin viivästys tulla työmaalle pääsyyn tai minne nyt kukin olikaan menossa. Kyllä olin iloinen, kun itsellä ei ollut kiirettä mihinkään.

Nyt lumet ovat jo kovaa vauhtia sulamassa, joten sohjoista keliä tiedossa pyhäinpäiväksi. Kaupungin keskustassa on kuitenkin niin komeat lumivuoret, että ne eivät kyllä hevillä pienene, ellei nyt viikko tolkulla pysytä plussan puolella. 

Meillä on siis kunnon talvi. Mutta kuinka kauan?

Ei kommentteja: