keskiviikko 9. marraskuuta 2022

Efluelda tuikattiin


Eilen pistettiin käsivarteen influenssarokotus. Kun enää en ole työläinen enkä riskiryhmäläinen, piti rokotteen tilaaminen hoitaa ihan itse. Käännyin paikallisen lääkärikeskuksen puoleen, joka ennen hoiti myös työterveysasiani. Sain oikein hyvää palvelua.


Luin uutisista yli 60-vuotiaille tarkoitetusta Efluelda-rokotteesta. Se sisältää vähän suuremman määrän vaikuttavaa ainetta. Itse pistettävä aineen määräkin oli suurempi. Kun tavallisessa on 0,5 ml, tässä oli 0,7 ml. Kannat olivat A/Victoria, A/Darwin, B/Austria ja B/Phuket. Itse ohjeessa oli vain ranskaa, saksaa ja ilmeisesti hollantia, joten kaivelin informaation pistoksesta netistä. Siellä olikin ihan suomennettu info lääkkeestä. Koko lysti oli paljon kalliimpi kuin tavallinen rokote ja piti tilata erikseen, mutta jos on tehokas, mielelläni maksan ylimääräistä.

Olen kerran tiettävästi aikuisena sairastanut influenssan, joka oli ihan kauhea: 40 astetta kuumetta ja viikon ihan kanttuvei olo. Sen jälkeen ryhdyinkin ottamaan rokotteen. Kerran olen saanut rokotteesta huolimatta influenssan, mutta se oli lievempi. Kuitenkin siinäkin kului pääsiäinen kuumeessa lepäillessä. Muistan, että sinä vuonna varoiteltiinkin, että rokote sopi huonommin vallalla olleisiin virustyyppeihin.

Kahteen vuoteen ei ole juuri influenssaa näkynyt. Ajattelin, että otan tämän voimakkaamman, kun koronaakin on edelleen paljon liikkeellä. Terveydenhoitaja kertoi, että olin ensimmäinen, jolle tämä heidän asemalla tuikattiin. Pitikin istua rokotuksen jälkeen vähän pidempää vastaanottohuoneessa. Mitään negatiivista ei ole tullut ainakaan vielä ja toivottavasti ei tulekaan. Minä en yleensä rokotuksista saa sivuvaikutuksia. Pidetään peukkua, että rokotusten teho olisi hyvä ja influenssa ei raivoaisi ihan valtoimenaan talven aikana. Sen sitten näkee vasta keväällä, mitä tuleman piti. 

Ei kommentteja: